Hlavní obsah

Alexandr Lukašenko

Foto: Reuters
Článek

Bývá označován za posledního diktátora Evropy - svému rodnému Bělorusku vládne již 28 let. Alexandr Lukašenko ve funkci hlavy státu už je šest volebních období.

Narodil se v roce 1954 v obci Kopys na severu Běloruska svobodné matce Jekatěrině Lukašenkové. Vyrůstal bez otce, o jehož totožnosti média spekulují. Podle některých jím byl Rom nebo Žid, Lukašenko sám sebe ovšem označuje za stoprocentního Bělorusa.

Jako nemanželské dítě v mládí čelil ústrkům, což ho však do života dobře připravilo - získal vůli jít za svým cílem a něčeho dosáhnout. Po absolvování pedagogické fakulty nějaký čas pracoval jako učitel dějepisu, po pár letech se vrhl na dálkové studium ekonomické fakulty na zemědělské akademii.

Lukašenko štípe dříví, aby zachránil Evropu

Koktejl

Ze sovchozu do vysoké politiky

Koncem osmdesátých let již stál v čele sovchozu Goroděc v Mogiljovské oblasti na východě země a od té doby šla jeho kariéra strmě nahoru. V roce 1990 se stal poslancem. O čtyři roky později byl jako nezávislý kandidát zvolen prezidentem, když ve druhém kole dostal přes 80 procent hlasů.

V roce 1996 voliči v referendu schválili změny ústavy, které významně rozšířily Lukašenkovy pravomoci. Prezident krátce nato svolal nový parlament, složený z loajálních zákonodárců. Za to si z Evropské unie a Spojených států vysloužil kritiku a zákaz vstupu na jejich území.

V roce 2004 pak téměř 80 procent občanů v referendu souhlasilo s tím, aby Lukašenko kandidoval na hlavu státu v libovolném počtu volebních období po sobě. O dva roky později se tak stal potřetí v řadě prezidentem.

I když se těší relativně vysoké podpoře občanů, vypukly po jeho vítězství v roce 2006 masové protesty a ve vězení skončily stovky lidí. Nad obviněními z potírání opozice a nezávislých médií, které podle západních pozorovatelů stojí za jeho politickými úspěchy, ale Lukašenko mává rukou.

V Bělorusku mobilizace nebude, řekl Lukašenko

Evropa

„Nevidím velký rozdíl mezi demokracií v Bělorusku a v Evropě. Copak jste viděli, že by tu lidé chodili po ulicích a třásli se strachy, jak to někdy líčí západní média? Ne, u nás lidé žijí klidněji než v kterékoliv jiné evropské zemi,“ řekl loni v rozhovoru pro rakouský deník Die Presse. „Žádnou diktaturu tu nemáme. To, že se v rukou prezidenta soustřeďuje určitá moc, a to nemalá, to je pravda,“ dodal jedním dechem.

V zahraniční politice zůstává jeho hlavním partnerem Rusko, i když vzájemné vztahy v posledních letech párkrát zaskřípaly. Orientuje se také na další státy, které stejně jako Minsk nedostaly od Západu nálepku demokratických režimů - dobré vztahy jej pojí například s Kubou, Libyí nebo Venezuelou.

V roce 2010 se konaly další prezidentské volby, kde Lukašenkovi protikandidáti získali hlasy pouze v jednotkách procent. Lukašenko tedy opět vyhrál. Opozice prohlásila volby za zmanipulované, což vyvolalo poklidné demonstrace, které místní režim tvrdě rozehnal a hlavní představitele (mezi nimi i několik protikandidátů) zatkl. Slavnostní vyhlášení 22. ledna 2011 pak bylo bojkotováno velvyslanci ze zemí Evropské unie a na ceremoniálu se objevilo jen 32 zahraničních diplomatů.

Lukašenko přišel s další absurditou: Za masakr v Buči můžou Britové

Válka na Ukrajině

Evropská unie pak 31. ledna 2011 obnovila zákaz cestování, zakazující Lukašenkovi a 156 jeho spolupracovníků cestovat do členských zemí EU kvůli tvrdému zákroku proti členům opozice.

Dne 15. října 2015 byl Lukašenko zvolen do pátého funkčního období. Před volbami Lukašenko nechal propustit šest uvězněných osobností z opozice. Volby také provázelo méně protestů než přechozí roky, což ocenila i opozice, která se tentokrát také stavěla proti protestům. Vláda Běloruska toto využila pro obhajobu stability země. Účast na volbách byla velmi vysoká (87,22 %) a Lukašenko získal celkem 83,47 % hlasů a svůj post tak opět obhájil.

Kdo je matkou jeho nejmladšího syna?

Jeho osobní život zůstává pro veřejnost částečně obestřen tajemstvím. Ví se, že se ženou Galinou má dva syny, již šestnáct let spolu ale nežijí. Lukašenko sice po svém zvolení vzal do prezidentské rezidence obě děti, učitelka z mateřské školky Galina však zůstala v jejich původním domově ve vsi Ryžkoviči.

V roce 2004 Lukašenkovi k synům Viktorovi a Dmitrijovi přibyl ještě malý Nikolaj. Dosud není zcela jasné, kdo je jeho matkou. Podle neoficiálních zpráv se jedná o bývalou osobní lékařku hlavy státu Irinu Abelskou, která se po boku Lukašenka objevuje již od počátku devadesátých let. Prezident tyto dohady sám nepřímo potvrdil před dvěma lety v rozhovoru pro ruský deník Komsomolskaja pravda. „Jeho maminka je lékařka. To není žádné tajemství. Proč bych to tajil?“ odpověděl tehdy.

Prokazujte nám úctu! Bělorusko a Rusko nehodlají tolerovat ponížení ze strany Západu

Zahraniční

Kolují také dohady, že by se nástupcem Lukašenka mohl stát nejstarší syn Viktor, který je i jeho poradcem pro otázky národní bezpečnosti. Prezident ale podobné spekulace odmítá. „Pokud mám mluvit o nástupci, pak do té role budu připravovat toho nejmladšího - to je jedinečná osobnost,“ prohlásil před třemi lety s úsměvem před novináři o tehdy tříletém Nikolajovi.

Zástupci tisku se toho chytili, Lukašenko ale později vše obrátil v žert. „Opozice sice počítá - kolik let ještě budu u moci, pokud mě má vystřídat nejmladší syn? Z takových výpočtů se jen třese (...) To je ale samozřejmě vtip. Moje děti už mají otcovského prezidentování dost,“ vysvětlil.

Prezidentské volby a protesty v roce 2020

Lukašenkovo nejčerstvější vítězství v prezidentských volbách v srpnu roku 2020 zůstává velmi kontroverzní. Volby vyhrál opět Lukašenko s 80 % hlasů, přestože jeho oponentka Svjatlana Cichanouská měla velkou podporu voličů. Cichanouská odmítla výsledek voleb akceptovat a prohlásila za vítězku voleb sebe.

Samotný průběh voleb byl zvláštní. V onen den vypadávalo internetové spojení, nefungoval přenos mobilních dat a občas ani weby opozičních médií. Bylo také možné volit s několikadenním předstihem.

Výsledek voleb neodpovídal nezávislým povolebním průzkumům provedeným v Bělorusku i v zahraničí, ani tomu, co oznámily některé místní volební komise. Podle těchto údajů Cichanouská dosáhla mnohem lepšího výsledku než Lukašenko. Během následujících nesouhlasných protestů, které se protáhly až do roku 2021, bylo zatčeno okolo 7000 lidí, 300 bylo zraněno a pět lidí zemřelo.

Další represe proti opozici v Bělorusku: dobrovolníky Lukašenkova soupeře odsoudili na pět let

Zahraniční

Jednalo se nejen o protesty, ale i stávky v rámci běloruské demokratické opozice.

Příkladem otřesného jednání Lukašenkova režimu může být událost z května roku 2021. Za kontroverzních okolností byl v Minsku zatčen Raman Pratasevič, kritik Lukašenkova režimu a novinář. Pratasevič cestoval 23.května letem Ryanair 4978 na trase z Athén do litevského hlavního města Vilniusu. Běloruská armáda vyslala svou stíhačku, aby letadlo ve svém vzdušném prostoru zadržela. Běloruské úřady přinutily letadlo přistát v Minsku, kde byl Pratasevič zatčen spolu se svou partnerkou.

Úřad běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka uvedl, že důvodem k odklonu letadla bylo podezření, že je na palubě bomba, na palubě však nic neobvyklého nalezeno nebylo. Incident vyvolal silnou mezinárodní reakci a vyšetřování se ujala Mezinárodní organizace pro civilní letectví.

Lukašenko dlouhodobě podporuje Putinův režim. Krátce před invazí na Ukrajinu v únoru 2022 Lukašenko spolu s Putinem navštívil vojenské cvičení, při kterém prohlásil, že "tato cvičení pomáhají oběma zemím čelit Západu." Při vpádu ruských vojsk na Ukrajinu probíhala část ruského útoku i z Běloruského území.

Články k tématu

Rusko rozjelo speciální obviňovací operaci

Jen asi dvě a půl hodiny poté, co minulý týden v pátek došlo k masakru v Krasnogorsku u Moskvy, ruský exprezident Dmitrij Medvěděv nepřímo obvinil Ukrajinu....

Lukašenkovi spadla na nohu 80kilová kláda

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se o víkendu nezúčastnil zápasu prezidentského hokejového klubu proti výběru z Mohylevské oblasti kvůli zranění v dolní...

Já jsem Prigožina varoval, prohlásil Lukašenko

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko v pátek prohlásil, že šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který měl zemřít ve středu při pádu svého soukromého letadla,...

Časová osa vzpoury aneb Chaos na ruský způsob

Pozadí víkendové vzpoury wagnerovců v Rusku je stále nejasné, což vede k řadě spekulací včetně spikleneckých teorií, které nelze ani vyvrátit, ani potvrdit....

Prigožin oznámil konec postupu na Moskvu

Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin souhlasil s návrhem běloruského vůdce Alexandra Lukašenka na zastavení postupu skupiny na ruském území. Oznámil to...

Lukašenko má zřejmě zdravotní potíže

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko má podle všeho zdravotní potíže. Už odpoledne se objevily informace, že kvůli svému stavu opustil předčasně Moskvu, na...

Lukašenko vyrazí do Číny

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko příští týden pojede na státní návštěvu Číny. Na pozvání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga bude v Pekingu od úterý do...

Lukašenko řekl, že žádná válka nebude

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v pátek při setkání s vojáky ve výcvikovém prostoru v Brestské oblasti, kde si prohlížel i výzbroj a ukázky výcviku,...

Lukašenko ustupuje Putinovu tlaku

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko bude dál a víc ruským jednotkám umožňovat využití území Běloruska a běloruského vzdušného prostoru k útokům na Ukrajinu....

Bělorusové už bojují. Proti Rusům

Před možností, že by běloruský prezident Alexandr Lukašenko mohl na Ukrajinu vyslat svou armádu, již ukrajinský generální štáb opakovaně varoval. Někteří...

Rusko zahájilo cvičení s jadernými zbraněmi

Rusko zahájilo v sobotu rozsáhlé vojenské cvičení se strategickými jadernými zbraněmi, uvedla v sobotu agentura Reuters s odvoláním na mluvčího Kremlu. Dohlíží...