Hlavní obsah

První je pro nás Polsko, ne Ukrajina. Vládnoucí strana obrací ve volební kampani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelé tři měsíce před parlamentními volbami v Polsku chce vládnoucí Právo a spravedlnost upozadit podporu Ukrajině. Část jejích voličů, zejména zemědělci a mladší ženy, totiž vidí Kyjev a Ukrajince jako konkurenty v obchodě či na pracovním trhu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jaroslaw Kaczyński, předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost

Článek

„Nebude to přímo protiukrajinská rétorika, ale budeme zdůrazňovat, že prvořadé jsou pro nás polské, nikoli ukrajinské zájmy.“ Slova významného poslance vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) citovaná polským liberálním listem Gazeta Wyborcza ukazují na výrazný obrat v zacílení volební kampaně.

Byť deník svůj zdroj nejmenoval, posun v pozici PiS vůči Ukrajině je již nějakou dobu znát. Minulý víkend si jak polská, tak ukrajinská strana předvolaly velvyslance druhé země k „vysvětlení“, a náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński dokonce řekl, že polsko-ukrajinské vztahy „teď nejsou nejlepší“.

Nevděčná Ukrajina? Kyjev se zlobí za slova šéfa polské prezidentské kanceláře

Zahraniční

V pozadí je aktuálně spor o ukrajinské obilí, jehož dovozu se Varšava brání s odkazem na cenový dumping. A právě tento moment se nyní překlápí i do předvolební kampaně: jádro voličské podpory PiS je ve venkovských oblastech, které jsou stále zčásti závislé na zemědělství. A Jaroslaw Kaczyński, dlouholetý předseda Pis a podle mnohých nejmocnější muž ve státě, o své farmáře nechce přijít.

Další voličskou skupinou, která je podle serveru na:Temat z pohledu PiS v ohrožení, jsou ženy. Aktuálně totiž na polském území podle údajů Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) pobývá asi milion uprchlíků u Ukrajiny, z nichž velkou část tvoří ukrajinské ženy mladších věkových ročníků. Mnohé Polky proto cítí konkurenci, která sahá od většího tlaku v typicky ženských profesích, jako je provoz kosmetických salonů až po „sňatkový trh“.

Varšava zákaz dovozu ukrajinského obilí nezruší, uvedl Kaczyński

Zahraniční

Vyšší přídavky i dálnice zdarma

Právo a spravedlnost sice podle aktuálních předvolebních průzkumů vede se zřetelným náskokem před liberální Občanskou koalicí (KO), její hlavní soupeř se ale nyní jmenuje jinak. Je to totiž krajně pravicová Konfederace svobody a nezávislosti (Konfederace) –strana mj. horující proti příliš liberální politice vůči uprchlíkům. V posledních týdnech se jí daří získávat voliče PiS. A pokud by se současné průzkumy na konci října přetavily ve skutečné výsledky voleb, stala by se Konfederace se 14 procenty rozhodujícím jazýčkem na vahách.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ukrajinští uprchlíci na polsko-ukrajinském hraničním přechodu v Medyce

PiS v minulých měsících ohlásila několik opatření ke „zlepšení ekonomické situace obyvatelstva“, která opozice kritizuje jako populistická a jako snahu koupit si voliče. Patří mezi ně plánované zvýšení měsíčních přídavků na děti o 60 procent na 800 zlotých (asi 4300 korun) od začátku roku 2024, léky zdarma pro osoby nad 65 let či zrušení mýta na zpoplatněných částech státních dálnic, které již od začátku července platí.

Parlamentní volby se v Polsku budou konat na podzim nejdříve 15. října, přesné datum ještě musí vyhlásit prezident. Čas na to má do 14. srpna.

Poláci už nechtějí ukrajinským uprchlíkům tolik pomáhat

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám