Hlavní obsah

Varšava zákaz dovozu ukrajinského obilí nezruší, uvedl Kaczyński

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko kvůli ochraně svého zemědělství nepustí do země po 15. září levné ukrajinské obilí. Uvedl to v pátek v polském rozhlase místopředseda vlády a šéf vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński.

Foto: TVP

Jaroslav Kaczynski během projevu v Sejmu

Článek

O prodloužení zákazu hovořil již 19. července polský premiér Mateusz Morawiecki.

Evropská komise v květnu povolila Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Slovensku zakázat na svém trhu prodej ukrajinské pšenice, kukuřice, řepkového semene a slunečnicových semen; tento krok neomezuje exportní tranzit do dalších zemí. Zákaz má skončit 15. září.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Obilný terminál v přístavu v Oděse

„Pokud nebude unijní nařízení prodlouženo, Polsko v něm bude pokračovat individuálně,“ řekl Kaczyński podle agentury PAP. Očekává, že ostatní dotčené země „východního křídla“ budou postupovat obdobně.

Tranzit je možný

„Naši ukrajinští přátelé si musí uvědomit, že neobětujeme naše zemědělství,“ prohlásil Kaczyński, který je bez ohledu na své formální postavení pokládán za nejmocnějšího muže v zemi. „Tvrdě bráníme jejich (ukrajinské) zájmy. Chceme, aby válku vyhráli. Děláme také vše pro to, aby vyhráli, aby se stali členy NATO, ale také oni musí brát zřetel na naše zájmy,“ dodal.

Foto: Stringer, Reuters

Sklad hrachu poničený v polovině července při ruském útoku v areálu zemědělské společnosti v Palivce v Oděské oblasti

Tranzit ukrajinského obilí přes Polsko je možný, ale vláda se podle Kaczyńského chce vyhnout chybě, která se stala na počátku, kdy v Polsku zůstalo tolik ukrajinského obilí, že způsobilo propad cen a polští rolníci na jaře protestovali.

Rusové otevřeně vyhrožují civilním lodím v Černém moři, tvrdí Ukrajinci. Zveřejnili audiozáznam

Válka na Ukrajině

Ministři zemědělství pěti středoevropských zemí se 19. července ve Varšavě dohodli, že budou společně požadovat, aby zákaz dovozu ukrajinského obilí do těchto států platil alespoň do konce roku.

Kyjev není spokojen

Schůzka byla svolána v reakci na ruské rozhodnutí neprodloužit dohodu umožňující vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů. Polský premiér Mateusz Morawiecki při této příležitosti prohlásil, že Varšava zákaz dovozu ukrajinského obilí do Polska v polovině září nezruší.

Foto: Mehmet Caliskan, Reuters

Turecká nákladní loď Samsun byla posledním plavidlem, které vyplulo z ukrajinské Oděsy poté, co Rusko oznámilo, že 17. července 2023 odstoupí od obilné dohody umožňující export ukrajinského obilí přes ukrajinské černomořské přístavy

Kyjevu se možnost prodloužení zákazu nelíbí, místopředsedkyně ukrajinské vlády Julija Svyrydenková zákaz dovozu ukrajinských plodin do pětice zemí označila za diskriminační, a to ze „strany nejbližších sousedů, zejména, když má Ukrajina nepřítele na moři“. V případě prodloužení zákazu by podle ní Kyjev zvážil určitá zrcadlová opatření.

Rusové začali v Černém moři patrolovat na námořních trasách do Oděsy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám