Hlavní obsah

Poláci už nechtějí ukrajinským uprchlíkům tolik pomáhat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poláci mění postoj k ukrajinským uprchlíků. Výrazně u nich klesl zájem poskytovat jim pomoc prakticky ve všech oblastech s výjimkou vzdělávání. Za hlavní příčinu této změny sami považují „jiné normy a jinou kulturu“ lidí z východu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci, kteří utíkali před válkou, na snímku z loňského března na vlakovém nádraží v polském městě Přemyšl

Článek

Podle výsledků průzkumu, který zveřejnil list Rzeczpospolita, to nejčastěji zdůvodňují tím, že uprchlíci si myslí, že „jim všechno patří“ nebo „že by všechno měli mít zdarma“.

Ještě před pěti měsíci se 65 procent respondentů vyslovilo jednoznačně pro pomoc Ukrajině okupované Ruskem. V současnosti tento postoj má 42 procent dotázaných. Na začátku roku bylo proti poskytování bezplatného ubytování pro utečence z Ukrajiny 20 procent dotazovaných Poláků, teď je to 50 procent, uvádí průzkum.

Až na 70 procent narostl podíl těch, kteří chtějí, aby se utečenci po skončení okupace vrátili do své vlasti. V lednu tento postoj zastávalo 53 procent dotázaných.

V Polsku nyní podle oficiálních údajů žije 3,2 milionu Ukrajinců, z nichž 1,5 milionu tam přišlo po 24. únoru, kdy Rusko na Ukrajinu vtrhlo.

Morawiecki: Polsko důl Turów nezavře

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám