Hlavní obsah

Při záchraně Janukovyče jsme začali připravovat návrat Krymu, přiznal Putin v dokumentu

Moskva
Aktualizováno

Ruská televizní stanice Rossija 1 zveřejnila v neděli večer ukázku z dokumentu, ve kterém prezident Vladimir Putin popisuje, jak ruské bezpečnostní složky před rokem dostaly za úkol dostat z Ukrajiny sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče. Putin v traileru uvádí, že nakázal připojit Krym k Rusku. Informovala o tom agentura Interfax.

Foto: Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Pozval jsem do Kremlu velitele našich speciálních složek a lidi z ministerstva obrany a dal jsem jim za úkol, aby zachránili život ukrajinského prezidenta. Jinak by byl zabit,” říká ve filmu ruský prezident a k akci dodává: „Namontovány byly těžké kulomety, abychom se vyhnuli zbytečným řečem. Byli jsme připraveni ho dostat z Doněcku po zemi, po moři i vzduchem.“

„Bylo to v noci z 22. na 23. února, skončili jsme v sedm hodin ráno,“ upřesňuje Putin datum schůzky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poté, co byl Janukovyč odstaven, když 21. února demonstranti nepřijali dohodu dojednanou zástupci Francie, Polska a Německa, utekl 22. února z Kyjeva. Odletěl do Charkova a pak přeletěl do Doněcku. Odtamtud se dostal na Krym, odkud ho odvezla ruská válečná loď.

Rozhodnutí získat Krym

Na jednání ale padlo ještě jedno rozhodnutí: „Když jsme jednali na schůzce, řekl jsem svým kolegům, že musíme začít pracovat na tom, abychom navrátili Krym zase Rusku,“ dodává Putin.

Televizní stanice Rossija 1 neoznámila, kdy má v plánu odvysílat celý dokument s názvem Krym: Cesta do vlasti, poznamenala agentura AFP.

Ruští vojáci na Krymu nejsou, tvrdil Putin

K anexi Krymu došlo před rokem. Pouhé čtyři dny po schůzce obsadili neoznačení vojáci parlament na Krymu a budovu místní vlády. Krymská samospráva si pak zvolila novou vládu.

Ruský parlament schválil 1. března 2014 záměr prezidenta Putina nasadit na Krymu vojáky kvůli údajné potřebě chránit životy Rusů na poloostrově. Ještě 4. března Putin před novináři tvrdil, že na Krymu prý neoperují ruští vojáci, ale jen „ozbrojené síly sebeobrany“.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Pro připojení Krymu k Ruské federaci se 16. března v referendu vyslovilo 96,8 procenta hlasujících. K volebním urnám se dostavilo 83,1 procenta obyvatel Krymu s volebním právem. Spojené státy i Evropská unie referendum odmítly, také OSN později toto všelidové hlasování neuznala.

Rusko Krym přijalo do svého svazku 18. dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám