Hlavní obsah

Potopený křižník Moskva v roli vlajkové lodi nahradí pouhá fregata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Novou vlajkovou lodí Černomořské flotily místo potopeného raketové křižníku Moskva by se mohla stát raketová fregata Admiral Makarov, uvedla ve středu agentura TASS s odvoláním na svůj zdroj blízký vojenským kruhům na Krymu. Loď je však výrazně menší a nemůže plnit takové úkoly jako Moskva.

Fregata Admiral Makarov

Článek

„Po smrti Moskvy se novou vlajkovou lodí může stát jedna ze tří fregat projektu 11356. Zatím byl upřednostněn Admiral Makarov,“ sdělil zdroj TASSu, který ale nemohl informaci nijak ověřit.

O výměně vlajkové lidi se spekulovalo už loni na podzim, zvažovalo se, že by se jí mohla stát nová výsadková vrtulníková loď Mitrofan Moskalenko, která bude zařazena do služby na konci dekády. Potopení Moskvy vedlo k potřebě rychleji řešit otázku nové vlajkové lidi.

Admiral Makarov dosahující rychlosti až 30 uzlů, který byl zařazen do služby v prosinci 2017, je součástí skupiny ruského námořnictva trvale působící ve Středozemním moři. Fregata je sice moderní, ale mnohem menší, 128 metrů dlouhá loď má výtlak 3600 tun. Tomu odpovídá i slabší výzbroj.

Ruský křižník Moskva se potopil

Válka na Ukrajině

 Moderní fregata

Vyzbrojena je lodním dělem ráže 100 mm A-190, torpédy a střelami s plochou dráhou letu Kalibr NK a protilodními střelami Oniks, které se mohou odpalovat z osmi odpalovacích zařízení. Proti útoku ze vzduchu ji chrání raketový systém protivzdušné ochrany Štil-1 s osmi odpalovacími zařízeními. Systém Štil-1 je odvozen od pozemního systému protivzdušné obrany Buk s raketou 9M317 s dosahem až 50 km schopnou zasáhnout cíle pohybující se od pěti metrů až do výšky 15 000 metrů, takže by se zřejmě dala hůře zasáhnout i při hladině letící střelou Neptun.

Dále je vybavena ručními protiletadlovými střelami typu MANPADS Igla a rychlopalnými protiletadlovými děly.

Souřadnice křižníku Moskva předal americký výzvědný letoun

Válka na Ukrajině

Moskva dlouhá 186 metrů s výtlakem 9380 tun měla mnohem silnější výzbroj, dvojkanon AK-130 měl ráži 130 mm, odpalovacích zařízení pro vypalování střel s plochou dráhou letu a protilodních střel P-500 Bazalt a P-1000 Vulkan měla 16. Před útoky ze vzduchu byla chráněna systémem S300F Fort s osmi vypouštěcími zařízeními s dosahem až 90 km schopnou zasahovat cíle až ve výši 25 km, ovšem nikoli střely letící těsně nad hladinou. Doplňoval je systém AK-630 s třicetimilimetrovým šestihlavňovým rotačním kanonem a raketový systém krátkého dosahu Osa.

Moskva nebyla tak dobře chráněna před střelami letícími těsně nad hladinou, ovšem dokázala zabezpečit mnohem větší oblast před nepřátelskými vzdušnými útoky, což bylo důležité při nasazení letectva u Oděsy, a vezla větší množství munice.

Mitrofan Moskaleno objednaný poté, co se Francie po anexi Krymu rozhodla Rusku nedodat objednané výsadkové lodě třídy Mistral, má být dlouhý 220 metrů s výtlakem 40 000 tun, jenomže ve službě by měl být až v roce 2029.

Reklama

Výběr článků

Načítám