Hlavní obsah

Jednotný unijní trh po polsku: Propíchaných pneumatik u českých aut přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohem větší rozsah, než se zpočátku zdálo, mají útoky dosud neznámého pachatele, jenž na parkovišti v polských Křenovicích (Krzanowicích) ničí pneumatiky zaparkovaných českých aut. Redakce má nyní k dispozici výpovědi několika dalších konkrétních řidičů, celkově ví už minimálně o deseti podobných případech z posledních dní. Polská policie sdělila, že po pachateli nepátrá, protože neobdržela oficiální oznámení.

Další útoky na auta českých zákazníků v PolskuVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Poslední útoky před několika supermarkety v Křenovicích se odehrály na konci uplynulého týdne. Čeští řidiči vyhledali pomoc v pneuservisech v Rohově, Dolním Benešově a v Ostravě. Neznámý pachatel chce nejspíš dát Čechům najevo, že se kvůli nim v obchodech tvoří fronty a často dochází k vykupování zboží v akci.

Šest dírek z boku

Jedním z nich byl i Josef Dembek z Bolatic na Opavsku. „Že k útokům v Polsku dochází, jsme věděli, mezi lidmi se tady o tom teď hodně mluví. Přesto jsme tam jeli. Nejprve šla manželka pro nějaké věci do Dina a říkala, že půjde dovnitř raději sama, ať hlídám auto. Pak jsme ještě přejeli ke Stokrotce a zašli jsme k řezníkovi. To už jsem si říkal, že se nic nemůže stát, ale byla to chyba,“ řekl Dembek s tím, že teprve doma zjistil, že mu z pravé přední pneumatiky utíká vzduch. „Hned jsem přejel do servisu v nedalekém Zábřehu. Když jsem tam přijel, kolo už stálo skoro na ráfku. Když ho nafoukali a hodili do vody, zjistili, že je z boku šest malinkých dírek. Je to k vzteku, zrovna letos jsem koupil nové zimní pneumatiky,“ řekl Dembek.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Poškozený motorista Josef Dembek

„Pěkně drahý nákup.“

Podobnou zkušenost udělala také učitelka ze základní školy v nedalekých Sudicích Kateřina Hrubá. Ta byla v Křenovicích v pátek, nakoupit se stavovala při cestě z práce. „O tom, co se děje, jsem slyšela, proto jsem zaparkovala co nejblíže vchodu. Vevnitř byla fronta, takže jsem se tam zdržela možná dvacet minut. Při cestě domů se mi asi po šesti kilometrech rozsvítila kontrolka poklesu tlaku v pneumatikách. Škoda činí čtyři tisíce korun, takže ten nákup mě přišel pěkně draho,“ dodala žena.

Že případů přibývá, potvrdil i šéf pneuservisu z Rohova Petr Pospěch. Pomáhat musel už několika řidičům z okolních obcí. Problém je v tom, že podle polského práva může být trestní řízení pro vandalismus zahájeno až poté, kdy někdo z řidičů podá oficiální trestní oznámení.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Majitel servisu Petr Pospěch ukazuje poškozenou pneumatiku jednoho ze zákazníků.

Policie: Neprovádíme vyšetřování

Jak řekla mluvčí policie v polské Ratiboři Joanna Wiśniewska, nikdo z českých motoristů zatím nepřišel poškození majetku oznámit. Policisté podle ní byli v kontaktu s jednou osobou. „Tato osoba ale nechtěla podat oznámení, proto neprovádíme žádné vyšetřování,“ řekla Wiśniewska.

Důvodů, proč čeští řidiči poškození pneumatik neoznámí, je více. Kromě jazykové bariéry je to skutečnost, že poškození pneumatik zjistí většinou až po návratu do Česka. Na to zřejmě pachatel i spoléhá, proto ke vpichům používá velmi tenký nástroj. Svou roli hrají i obavy, že sepsání protokolu u polské policie by zabralo hodně času.

Už vás tu nechceme. Několika Čechům rozpíchali u polských marketů pneumatiky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám