Hlavní obsah

Už vás tu nechceme. Několika Čechům rozpíchali u polských marketů pneumatiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik případů útoků na auta českých zákazníků, kteří parkují před obchody v polském pohraničí, prověřuje polská policie. K incidentům došlo na parkovištích před dvěma supermarkety v Křenovicích (Krzanowicích) ve Slezském vojvodství.

Českým řidičům ničí v Polsku pneumatikyVideo: Aleš Honus, Právo/Pneuservis Petr Pospěch

 
Článek

Útoky zřejmě mají společného pachatele, ukazují ale, že někteří Poláci zejména v malých obcích nevidí v obchodech české zákazníky rádi. A to kvůli vytváření front a vykupování zboží, které je zrovna v akci.

Poslední obětí se stal Dalibor Obrusník z obce Chuchelná, který v pátek zajel nakoupit do Křenovic. Když se vracel domů, zjistil, že mu uniká vzduch z pneumatiky.

V Polsku je levnější kuře i cukrovinky, v Německu máslo

Ekonomika

„Naštěstí jsem to zjistil ještě na parkovišti. Vozím s sebou malý kompresor, tak jsem pneumatiku dofoukal a dojel jsem do nejbližšího pneuservisu. Tam zjistili, že mám v pneumatice několik dírek z boční strany,“ řekl Obrusník s tím, že už dříve slyšel, že k takovým útokům dochází, ale nechtěl tomu věřit.

Starosta Chuchelné jeho slova potvrzuje. „Ano, těch případů, o kterých víme, je určitě více. Je to velmi smutné,“ řekl starosta Rudolf Sněhota (nez.).

Případů je už několik

Že nejde o ojedinělou záležitost, potvrzuje i majitel pneuservisu v nedaleké příhraniční obci Rohov Petr Pospěch.

„Jen v mém servisu si nechali rozpíchané pneumatiky spravovat už tři řidiči. Šlo o jednoho motoristu z nedalekých Strahovic a dva řidiče z Chuchelné. Myslím si, že tyto případy má na svědomí jeden pachatel. Pneumatiky byly totiž rozpíchány stejnou metodou, ostrým a velmi tenkým nástrojem z boku. Šlo většinou o tři nebo čtyři dírky,“ řekl Pospěch.

Incidenty se staly před provozovnami potravinových řetězců Dino a Stokrotka. Dokonce podle Pospěcha existuje podezření na konkrétní osobu, jde o muže staršího věku, který byl spatřen na parkovišti, bohužel ho ale nikdo neviděl přímo při činu.

Už před několika týdny majitel servisu z Rohova zalarmoval polskou policii, ta ale doposud pachatele nevypátrala a mezitím přibyl v pátek další případ.

„Starostům okolních obcí jsem napsal, aby ve svých zpravodajích varovali občany, že k této situaci došlo, aby si dávali na svá auta pozor a parkovali tam, kde je větší pohyb lidí, anebo aby auto někdo hlídal, než ostatní nakoupí,“ řekl šéf servisu.

Policie posílí hlídky

Polská policie se snaží problém řešit a sdělila, že v okolí supermarketů v Křenovicích posílí hlídkovou službu. V sobotu a v neděli jsou v Polsku obchody uzavřené kvůli svátku, od pondělka by tam ale policisté mohli být častěji.

„Byly podniknuty veškeré kroky ke zjištění pachatele nahlášeného vandalismu. Na základě rozhovorů s obyvateli a zaměstnanci supermarketu nebyli zatím zjištěni pachatelé ani žádní svědci. Uděláme ale vše pro to, aby k takovým událostem nedocházelo,“ uvedl policejní komisař Piotr Malon z obvodního policejního oddělení v Křižanovicích, pod které obec Křenovice spadá.

Upozornil také, že podle polského práva závisí postup při stíhání pachatele škody na tom, zda poškozený podá oficiální trestní oznámení. Pokud takové oznámení neučiní a nesepíše protokol, jde pro policii pouze o podnět k častějším kontrolám míst, kde k incidentům došlo.

Něco tady už dlouho nehraje. Stejné zboží je u sousedů levnější až o desítky tisíc

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám