Hlavní obsah

Pellegrini by podle průzkumu jasně vyhrál slovenské prezidentské volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini by s jasným náskokem zvítězil v letošních prezidentských volbách na Slovensku. Vyplývá to z prosincového průzkumu agentury SANEP pro televizi TA3.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Hlasu-sociální demokracie (Hlas-SD) Peter Pellegrini

Článek

Podle průzkumu by Pellegrini získal v prvním kole přímé volby hlavy státu 43,9 procenta hlasů, zatímco jeho největší soupeř exministr zahraničí Ivan Korčok by získal 32,3 procenta hlasů.

Na třetím místě by skončil bývalý ministr zahraničí Ján Kubiš (9,9 %), na čtvrtém bývalý předseda Nejvyššího soudu Slovenské republiky Štefan Harabin (9,8 %) a na pátém předseda vládní Slovenské národní strany Andrej Danko (3,5 %). Prvního kola prezidentských voleb by se zúčastnilo padesát procent voličů.

Předseda parlamentu by ovládl i druhé kolo voleb, kterého by se zúčastnilo už pouze 42 procent voličů. Pellegrini by v něm získal 58 procent hlasů a Korčok 42 procent hlasů.

Směr podpoří v prezidentských volbách Pellegriniho

Evropa

Přes padesát procent dotázaných se vyjádřilo, že v případě volby hlavy státu u nich nehraje roli složení vlády. Dvaadvacet procent respondentů by však hlasovalo tak, aby vláda a prezident byli z opačných politických táborů. Dvanáct procent voličů si naopak přálo, aby hlava státu byla z vládního tábora.

Fico ho podpoří

Pellegrini ještě oficiálně svou kandidaturu neoznámil. Má tak učinit v nejbližších dnech. Nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica oznámila, že svého kandidáta nepostaví a podpoří Pellegriniho.

Současná hlava státu Zuzana Čaputová se nebude ucházet o druhé funkční období. Její mandát končí 15. června 2024. Přesný termín prezidentských voleb ještě nebyl stanoven.

Hrubost, vulgárnost a lež nejsou projevem síly, ale slabosti, uvedla Čaputová v projevu

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám