Hlavní obsah

Hrubost, vulgárnost a lež nejsou projevem síly, ale slabosti, uvedla Čaputová v projevu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve svém posledním novoročním projevu popřála občanům Slovenské republiky, aby rok 2024 přinesl víc klidu a stability. Čaputová loni oznámila, že se nebude ucházet o druhé funkční období, a její mandát končí 15. června 2024.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, archivní foto

Článek

Hlava státu připomněla, že Slovensko zažilo v roce 2023 množství politických konfliktů, tři předsedy vlády a ostrou předvolební kampaň a předčasné volby. „Byl to bezpochyby náročný rok, plný změn, očekávání, jejich naplňování, ale i zklamání,“ řekla Čaputová.

Prezidentka zdůraznila, že i po předčasných volbách potřebuje Slovensko hodnotovou kontinuitu, a to nejen deklarovanou, ale reálnou. „Volbami se nemění společnost a nesmějí se měnit demokratické hodnoty, na nichž je založená. Pokud je zde snaha o zásadní změny, tak nevyhnutelně po důkladné analýze a poctivé diskusi,“ uvedla hlava státu.

Čaputová se vyslovila pro ochranu institucí, jejichž fungování je pro demokracii potřebné. „Ať už jde o orgány vymahatelnosti práva, svobodná média a mimovládní organizace. Budování a upevňování státnosti je naší společnou povinností,“ řekla prezidentka.

Směr podpoří v prezidentských volbách Pellegriniho

Evropa

Proti nekulturnosti

Hlava státu se vyslovila proti nekulturnosti v politice a množství konfliktů ve společnosti. „Pro mnohé je to překážka setrvání na Slovensku a pro další zase překážka návratu domů. Nevraživost se stává doprovodným znakem veřejného života. Přelévá se však i do našich rodin, domácností, do běžných vztahů mezi lidmi. Hrubost, vulgárnost a lež nejsou projevem síly, ale slabosti,“ upozornila Čaputová.

„Potřebujeme prostě víc pravdy a lásky, ať to zní jakkoli pateticky,“ dodala prezidentka.

Pellegrini proti rozeštvávání

Předseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) ve svém novoročním projevu na sociální síti kritizoval politiky, kteří „vědomě systematicky“ rozeštvávají lidi.

„Stavět celou svou politickou existenci na šíření zla a nenávisti je nejen ubohé, ale pro společnost také mimořádně nebezpečné,“ řekl Pellegrini, který bude letos s největší pravděpodobností kandidovat v přímých prezidentských volbách.

„Mé osobní přání i politický cíl budou takové, aby na politické spory a hádky nedopláceli lidé kvalitou svého života. Tu jim musí zabezpečit silný a fungující stát,“ dodal předseda parlamentu.

Obvinili Slováka, který vyhrožoval zopakováním střelby z Prahy. Jde do vazby

Evropa

Téměř polovině Slováků se nelíbí kroky Ficovy vlády

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám