Hlavní obsah

Peklo, popisují přeživší z Kremenčuku. Počet obětí z nákupního centra vzrostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské úřady v úterý informovaly o dalších úmrtích v souvislosti s pondělním ostřelováním obchodního střediska v Kremenčuku, které zasáhla ruská raketa. Počet obětí stoupl na 20, dalších 36 lidí je nezvěstných. Bylo to peklo, shodují se přeživší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ruského útoku na nákupní centrum plné lidí v KremenčukuVideo: AP/Reuters

 
Článek

„Tohle je pošesté, co bylo město ostřelováno, ale nikdy předtím nezasáhla raketa tolik lidí,“ řekl agentuře Reuters lékař kremenčukské nemocnice Oleksandr Kovalenko. Ten musel se svými kolegy ošetřit celkem 59 lidí.

Ljudmila Mychajlecová a její manžel Mykola měli štěstí. V době výbuchu se nacházeli v obchodním centru, ale přežili.

Ruská raketa zasáhla v Kremenčuku nákupní centrum plné lidí

Evropa

„Letěla jsem hlavou napřed, do těla mi narážely úlomky. Celé se to hroutilo. Pak jsem dopadla na podlahu. Ani nevím, jestli jsem byla při vědomí,“ popisovala Mychajlecová agentuře Reuters.

„Bylo to peklo,“ přitakával její manžel.

Foto: AP/Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ruského útoku na nákupní centrum plné lidí v Kremenčuku

Místní úřady také zvýšily bilanci obětí. Těch je aktuálně dvacet. „Upřímnou soustrast rodině a přátelům. Záchranáři pokračují v práci,“ napsal v úterý na Telegram šéf poltavské vojenské správy Dmytro Lunin.

Ruské rakety ničily na Ukrajině nádraží i sklady paliv

Evropa

Počet obětí přitom může být ještě vyšší, protože ukrajinské úřady zaznamenaly další čtyři desítky zpráv od rodin, které pohřešují své blízké.

Útok už v pondělí odsoudil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který ho označil za z ruské strany předem plánovaný. „Nebyla to žádná hrozba pro ruskou armádu. Nemělo to žádnou strategickou hodnotu. Jen se lidé pokoušeli žít normální život,“ prohlásil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Základní školu v Charkově zdevastovala ruská střelaVideo: Reuters

Podle odhadů úřadů se v obchodním centru nacházelo v době útoku přibližně 1000 lidí. Mnoho jich ale stihlo budovu před zásahem rakety opustit.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v úterý uvedl, že raketa zasáhla sklad se zbraněmi a municí a že exploze následně vedla k požáru ve vedlejším obchodním centru, který prý bylo zavřené. Podle záběrů z místa to ale zjevně není pravda. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám