Hlavní obsah

Rusové tvrdí, že zasažené obchodní centrum v Kremenčuku bylo zavřené. Není to pravda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská armáda zasáhla v Kremenčuku sklad se zbraněmi a municí, které Ukrajině dodaly Spojené státy a Evropská unie, oznámil v úterý mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov s tím, že exploze vedla následně k požáru ve vedlejším obchodním centru, které prý bylo zavřené. To ale podle záběrů z místa zjevně není pravda. Poslední bilance je 20 mrtvých a dalších šest desítek zraněných.

Foto: State Emergency Service Of Ukrai, Reuters

Obchodní centrum v Kremenčuku po zásahu ruskou raketou

Článek

„Dne 27. června ve městě Kremenčuk v Poltavské oblasti ruské letecké a kosmické síly udeřily vysoce přesnými leteckými zbraněmi na hangáry se zbraněmi a municí získanými ze Spojených států a evropských zemí v oblasti závodu silničních strojů Kremenčuk,“ řekl Konašenkov podle ruské agentury TASS.

Zbraně a munice byly podle Konašenka určeny pro ukrajinské vojáky na Donbasu. „Detonace skladované munice způsobila požár v nefunkčním nákupním centru, které se nachází v blízkosti území závodu,“ dodal mluvčí.

Ruská raketa zasáhla v Kremenčuku nákupní centrum plné lidí

Evropa

Je to lež, při níž se útočníci ani nečervenají, reagoval Kyjev na vyjádření Moskvy. Ruské ministerstvo obrany se podle něj „jako obvykle snaží zbavit odpovědnosti za ostřelování obytných oblastí a zabíjení civilistů”.

„V okruhu pěti kilometrů nebyla v okolí nákupního centra Amstor v Kremenčuku žádná vojenská zařízení,“ prohlásil ukrajinský ministr vnitra Denis Monastyrskyj.

Letěla jsem hlavou napřed, popsala zákaznice

Tvrzení Moskvy popírají i zranění přeživší. Například třiačtyřicetiletá Ludmyla Mychajlecová v objektu nakupovala s manželem, když ji výbuch vymrštil do vzduchu. „Letěla jsem hlavou napřed a střepiny mi zasáhly tělo. Celé místo se hroutilo,” popsala v nemocnici agentuře Reuters.

Obchodní centrum Amstor v Kremenčuku se nachází v Chalameňukově ulici poblíž vlakového i autobusového nádraží. Podle webových stránek provozovatele bylo v době útoku v běžném provozu. Sloužilo pro přibližně 36 tisíc lidí žijících v okruhu dvou kilometrů. Jeho součástí byl supermarket s potravinami Silpo, obchod s domácími elektrospotřebiči Comfy, prodejce doplňků Kari, parfumerie Brocard, obchod s oblečením Columbia a lékárna.

Foto: Amstor

Nákupní centrum Amstor v Kremenčuku na archivním snímku před tím, než bylo zničeno útokem ruskou raketou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v první reakci řekl, že v nákupním centru bylo více než 1000 civilistů. „Počet obětí si nelze ani představit,“ uvedl. Raketový útok, po kterém středisko pohltily plameny a oblaka kouře, později odsoudil jako „ohavný“ teroristický čin. Na žádost Kyjeva se bude útokem na nákupní centrum v Kremenčuku zabývat na mimořádném zasedání Rada bezpečnosti OSN.

První náměstek stálého zástupce Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij na Twitteru napsal, že v případě požáru nákupního centra existuje mnoho údajně nápadných nesrovnalostí, a tvrdí, že jde o podobnou provokaci jako ve městě Buča.

Tvrzení o „ukrajinské provokaci” Moskva použila již několikrát, především v případě obvinění z masakrů a zvěrstev v městě Buča v Kyjevské oblasti, které ruští vojáci dobyli hned na počátku invaze.

Reklama

Výběr článků

Načítám