Hlavní obsah

Orbán: Západ stojí na straně války, Maďarsko na straně míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině požaduje maďarský premiér Viktor Orbán okamžité příměří a zahájení mírových jednání.

Foto: MTI

Viktor Orbán v maďarském parlamentu

Článek

„Maďarsko sousedí s Ukrajinou, proto je náš postoj jiný ve srovnání s většinovým západním postojem. Západ stojí na straně války, Maďarsko na straně míru,“ řekl Orbán v pondělí v maďarském parlamentu.

Předseda maďarské vlády předpokládá, že válka bude pokračovat i v příštím roce. „Pro nás jsou nejdůležitější bezpečnost a národní suverenita,“ zdůraznil Orbán.

Orbán se vyslovil pro zrušení protiruských sankcí

Evropa

Maďarský premiér vyjádřil přesvědčení, že zrušení protiruských sankcí by vedlo k posílení evropského hospodářství, které by se tak vyhnulo recesi.

„Konec sankcí je v nedohlednu a účty za energie stoupají k nebesům. Celá Evropa čeká odpověď Bruselu, dokdy chceme takto pokračovat,“ konstatoval Orbán.

„Stále víc lidí je naštvaných a my k nim patříme také. Je nezodpovědné hazardovat s osudem lidí,“ dodal předseda maďarské vlády.

Maďarsko se zeptá občanů na protiruské sankce. Chce uspořádat „národní konzultaci“

Zahraniční

Orbán přivítal vítězství pravicového bloku v Itálii a vyjádřil názor, že v Evropě postupně padnou vlády, které protiruské sankce podporují.

Reklama

Výběr článků

Načítám