Hlavní obsah

Ukrajinská suverenita podle Orbána neexistuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suverenita Ukrajiny prakticky neexistuje, protože země nemá vlastní příjmy, nedokáže financovat civilní život v zemi, o financování války ani nemluvě. V pátek to řekl maďarský premiér Viktor Orbán (60) v pravidelném rozhovoru pro rozhlasovou stanici Kossuth.

Foto: Heinz-Peter Bader, ČTK/AP

Rakouský kancléř Karl Nehammer na společné tiskové konferenci ve Vídni poslouchá chlubení maďarského premiéra Viktora Orbána, že Maďarsko je jediným místem Evropy bez migrantů.

Článek

Podle předsedy maďarské vlády Ukrajina funguje jen ze západních peněz a otázkou je, dokdy to Evropa vydrží. „Evropa dokáže získat peníze jen tak, že o ně požádá členské země. Evropa je v tomto směru na hranici svých možností,“ upozornil v rozhovoru pro Kossuth.

Na začátku konfliktu byla podle Orbána možnost celou záležitost lokalizovat, jak se o to snažila Angela Merkelová, která nedovolila, aby se válka rozšířila. „Západ však nyní posílá na Ukrajinu zbraně a peníze, nikoliv vojáky. Západní vojáci nebudou umírat za Doněck,“ dodal předseda maďarské vlády.

Veřejné mínění v evropských zemích podle Orbána žádá mír, ale vedení těchto zemí podporují válku. „Národ není možné vyměnit, ale vlády ano. Pokud politici nechtějí skončit, musí změnit svůj postoj,“ konstatoval. Orbán nicméně nemluví pravdu, ve většině zemí obyvatelstvo finanční a vojenskou pomoc Ukrajině podporuje, výjimkou je právě Maďarsko.

Podle maďarského premiéra konflikt na Ukrajině už dávno není válkou Ukrajinců, i když jsou to právě oni, kdo prolévá krev. „Jak se říká, Západ bojuje do posledního ukrajinského vojáka,“ poznamenal předseda maďarské vlády.

Orbán opětovně vyzval k mírovému jednání. „Rusko-ukrajinský konflikt nemá řešení na bitevním poli. Vraždění je možné zastavit jen diplomatickými prostředky. K tomu je potřebné příměří,“ řekl.

Orbán: Na Ukrajině panuje hungarofobie

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám