Hlavní obsah

Orbán nahnal „svá“ média do houfu

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarská provládní média vložila svá aktiva do nadace, která se stane dominantním mediálním konglomerátem v zemi. Majitelé médií, podnikatelé blízcí premiérovi Viktoru Orbánovi, oznámili, že nadaci darovali své společnosti.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Článek

Kabinet v prohlášení konstatoval, že slučování médií se děje „v národním strategickém zájmu“.

Deset společností svá média neziskové Nadaci středoevropského tisku a médií (KESMA) darovalo, nikoli prodalo, ačkoli jejich cena se odhaduje na sto milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Středoevropská tisková a mediální nadace sloučí provládní pravicové televize, internetové servery, celostátní sportovní, bulvární i regionální noviny.

Slučování médií se děje v národním strategickém zájmu
z prohlášení maďarské vlády

Mezi nejvýznamnější patří televize Hír TV, Echo TV, rozhlasové stanice Retro Rádió a Gong Rádió, servery origo.hu, magyaridok.hu, 888.hu, deníky Nemzeti Sport a Bors, týdeník Figyelö a další.

Státní podniky rády nadaci dodají inzerci

Tato média se postupně dostala pod kontrolu podnikatelů blízkých Orbánovi a vládní straně FIDESZ. Po letošních parlamentních volbách například nastala radikální změna orientace u televize Hír TV.

Pod vedením bývalého majitele Lajose Simicsky stanice nešetřila kritikou vůči vládní straně a podporovala opoziční stranu Jobbik. Jakmile Jobbik u uren překvapivě výrazně propadl a Orbán snadno a bleskurychle vytvořil svůj kabinet, celkově už čtvrtý, rozčarovaný Simicska to vzdal a z mediální scény vycouval.

Rozhlasová stanice Lánchíd Rádió a deník Magyar Nemzet zcela skončily. Hír TV změnila majitele, dostala se pod kontrolu podnikatelů s přátelskými vazbami na FIDESZ a stala se dalším médiem podporujícím vládu.

V čele nadace bude stát Gábor Liszkay, šéf společnosti Mediaworks. Provládní konglomerát navíc získal nezanedbatelný zdroj peněz – podle webu 444.hu ho podpoří státní podniky masivními reklamními zakázkami.

Opoziční socialisté se obrátí na soud

Mediální analytička Ágnes Urbánová upozornila, že převodem médií nakloněných vládě, premiérovi Orbánovi i FIDESZ se systém mnohem více centralizuje. „Po tomto pohybu na mediální scéně není možné mluvit o svobodě tisku v Maďarsku,“ konstatovala Urbánová. Nezávislá média budou podle ní soutěžit s obrovským konglomerátem a budou to mít mnohem těžší i po finanční stránce.

Opoziční Maďarská socialistická strana podá žalobu na Mediální radu, protože nezasáhla proti takové koncentraci. Gergely Örsi, místopředseda budapešťské organizace socialistů, upozornil, že vláda minulý týden nadaci zařadila do kategorie národního strategického zájmu, takže k fúzi se nemohou vyjádřit ani antimonopolní úřad, ani Mediální rada, nezávislý mediální regulační orgán.

„Máme za to, že soud má právo nařídit radě, aby případ přece jen vyšetřila,“ dodal Örsi.

Reklama

Výběr článků

Načítám