Hlavní obsah

Okupanti v Chersonu uspořádali oslavy, lidem rozdali sovětské vlajky

– Cherson

V Chersonu a dalších okupovaných ukrajinských městech uspořádali Rusové v pondělí oslavy výročí porážky nacistického Německa. Lidé podle listu Kyiv Independent dostali sovětské vlajky, se kterými museli pochodovat. Průvod „Nesmrtelného pluku“ pak narušilo ukrajinské ostřelování.

Foto: Olexandr Chornyi, ČTK/AP

Ruští okupanti v Chersonu

Článek

Oslavné akce na počest Dne vítězství se konaly v Chersonu, Skadovsku a Enerhodaru, tedy ve městech, která Rusové okupují.

Agentura RIA Novosti uvedla, že v Chersonu pochodovaly stovky místních obyvatel. Ukrajinská média ale video s průvodem, které zveřejnila ruská státní agentura RIA Novosti, označila za propagandu.

Podle serveru Kyiv Independent se v centru města sešli lidé, kterým okupanti rozdali sovětské vlajky, se kterými pak museli pochodovat.

V boji padl ukrajinský pilot, který zachránil námořní letectvo

Evropa

Do chersonského parku Slávy dorazil i Rusy dosazený šéf správy okupované části Chersonské oblasti.

U pomníku padlých stála čestná stráž a ulicí procházel průvod Nesmrtelného pluku. Ten tvoří potomci lidí, kteří bojovali ve velké vlastenecké válce (ruské označení pro část druhé světové války od chvíle, kdy nacisté zaútočili na Sovětský svaz, s nímž měli dohodu o neútočení - pozn. red.), kteří nesou jejich portréty.

Oslavy narušila exploze

Ve městě byly ještě před zahájením oslav slyšet exploze, protože ukrajinská armáda vypálila rakety na severní část Chersonu. „V rajonu Čornobajivky bylo sestřeleno pět vzdušných cílů,“ řekl agentuře RIA Novosti představitel ruských sil.

Zástupce vojensko-civilní správy okupované části Chersonské oblasti Kirill Stremousov před oslavami uvedl, že oblast se chce stát součástí Ruské federace. Region už podle něj plně spolupracuje s Ruskem a úřady jsou připravené jednat o připojení k Rusku.

Putin je diktátor, psalo se na prokremelském serveru

Evropa

Ukrajinské vedení opakovaně varovalo, že okupační správa chce v Chersonu vyhlásit referendum o vyhlášení samostatnosti a připojení k Rusku.

Podle listu Ukrajinska pravda nemohli lidé v okupovaných územích Ukrajiny sledovat přímý přenos přehlídky na Rudém náměstí, protože vysílání z ruského satelitu bylo vypnuto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám