Hlavní obsah

Putin je diktátor, psalo se na prokremelském serveru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Na hlavní stránce prokremelského média Lenta.ru se objevilo více než deset článků kritizujících prezidenta Vladimira Putina, a to i jako paranoidního diktátora, který rozpoutal válku proti Ukrajině – a v té nebude vítězů, jen poražených. Texty nejsou odsouhlaseny vedením, urgentně udělejte snímek obrazovky, stálo v úvodu. Médium uvedlo, že šlo o protest některých zaměstnanců.

Foto: archiv Lenta.ru

Archivovaná stránka Lenta.ru

Článek

Na vzápětí smazané příspěvky upozornil server Mediazona, který je v Rusku zakázán. Zprávu dále převzal například server Ukrajinska Pravda.

Každý z příspěvků na hlavní stránce lze ve webovém archivu rozkliknout a pod ním se skrývá celý text. Příspěvky začínaly upozorněním, že daný materiál nebyl schválen vedením.

Ke zveřejnění se přihlásili vedoucí ekonomické rubriky Jegor Poljakov a redaktorka Alexandra Mirošnikovová.

Protiválečné slogany se nakrátko objevily i na obrazovkách některých ruských televizí, napsal server BBC.

Smazané články měly titulky: „Putin rozpoutal jednu z nejkrvavějších válek 21. století“, „Vladimir Putin se přeměnil v ubohého diktátora a paranoika“, „Ruská elita je nemocná nepotismem a patolízalstvím“, „Putina a jeho poradce čeká kriminál“ či „Válkou se snadněji zamaskují fiaska v ekonomice. Putin musí odejít. Rozpoutal nesmyslnou válku a vede Rusko do propasti“.

Máte na rukou krev, viděli Rusové v televizi

Lenta.ru bývala součástí holdingu Afiša-Rambler, jehož majitel Alexandr Mamut v březnu 2014 propustil šéfredaktorku Galinu Timčenkovou. Stalo se tak několik hodin poté, co cenzurní úřad Roskomnadzor varoval Lenta.ru kvůli rozhovoru s jedním z vůdců ukrajinské organizace Pravý sektor, označované v Rusku za neonacistickou.

Část redakce v čele s Timčenkovou pak založila server Meduza se sídlem v lotyšské Rize.

Protiválečný slogan si v průběhu pondělí mohli podle serveru BBC přečíst i ruští uživatelé takzvaných chytrých televizorů, kteří se chtěli dívat na přenos oslav Dne vítězství z Rudého náměstí v Moskvě. V seznamu kanálů na televizích se krátce změnily názvy jednotlivých programů, a to i u velkých stanic jako První kanál, Rossija-1 nebo NTV Plus.

Místo jmen těchto kanálů se na obrazovkách objevil totožný nápis: „Na vašich rukou je krev tisíců Ukrajinců a stovek jejich zavražděných dětí. Televize a úřady lžou. Ne válce.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám