Hlavní obsah

V boji padl ukrajinský pilot, který zachránil námořní letectvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Při bojové misi zahynul zástupce velitele ukrajinského námořního letectva, pilot Ihor Bedzaj. Uvedl to na své facebookové stránce ředitel nadace Vrať se živý Taras Čmut.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník Mi-14 je odvozen od typu Mi-8.

Článek

Pilot zemřel při plnění bojové mise, když byl námořní vrtulník Mi-14 sestřelen raketou vypálenou z ruské stíhačky, uvedl Čmut.

„Na ukrajinském nebi zemřel jeden z nejlepších důstojníků námořnictva, plukovník Ihor Bedzaj, zástupce velitele námořnictva pro letectví. Je známější jako bývalý velitel 10. brigády námořního letectva u Novofedorovky na Krymu.“

Bedzaj v roce 2014, kdy se Rusko zmocňovalo Krymu, pomohl zachránit ukrajinské námořní letectvo. Zatímco ostatní důstojníci čekali na rozkazy z Kyjeva, které nepřicházely, protože prezident Viktor Janukovyč byl svržen a nové vedení se teprve konsolidovalo, on zorganizoval personál, připravil techniku a před příchodem okupantů se podařilo se všemi letuschopnými stoji uletět na pevninu. Co nezvládl první den, dokončil druhý.

Sestřelený Mi-14 je námořní verze vrtulníku Mi-8 určená pro protiponorkové hlídkování a záchranné operace.

Reklama

Výběr článků

Načítám