Hlavní obsah

Německo odmítlo zákaz dovozu ruské ropy a plynu

– Berlín

Německý kancléř Olaf Scholz v pondělí odmítl výzvy USA a Ukrajiny, aby se součástí mezinárodních sankcí staly zákazy dovozu ruské ropy a plynu. Uvedl, že bez nich se Evropa neobejde.

Foto: Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Evropa záměrně vyňala dodávky energie z Ruska ze sankcí,“ řekl Scholz podle severu Politico. „V tuto chvíli nelze zajistit energii pro Evropu k vytápění, dopravě, výrobě elektřiny a pro průmysl jiným způsobem,“ vysvětlil Scholz, proč Evropa nezakáže dovoz ropy a plynu z Ruska. „Má zásadní význam pro poskytování veřejných služeb a každodenní život našich občanů,“ uvedl kancléř.

Ukrajinská vláda s podporou řady amerických i evropských politiků tvrdila, že Západ musí ukončil import ruské ropy a plynu, aby se tak zastavilo financování války proti Ukrajině.

Scholz uvedl, že jeho vláda i evropští partneři „měsíce tvrdě pracují“, aby našli alternativy k ruským dodávkám, ale dodal, že „to nemůže být přes noc“.

Cena plynu v Evropě nadále roste

Válka na Ukrajině

Kancléř vystoupil den poté, co americký ministr zahraničí Anthony Blinken v neděli řekl, že USA a EU „aktivně jednají“ o zákazu dovozu ruské ropy. Japonsko se k nim mělo podle místních médií přidat.

Benzin už za 50 korun, vláda zváží strop

Ekonomika

Maďarský ministr financí Mihaly Varga pravil, že by jeho vláda nepodpořila žádné sankce na ruskou energetiku.

V pondělí zmínil, že už stávající sankce uvalené na Rusko poškodily maďarskou ekonomiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám