Hlavní obsah

Cena plynu v Evropě nadále roste

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se kvůli válce na Ukrajině v pondělí ráno dostala na další maximum. V jednu chvíli se plyn prodával za 345 eur (8920 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Cena 345 eur (8920 Kč) za MWh představuje oproti 23. únoru, tedy den před vypuknutím války, kdy byla cena na 88 eurech (2273 Kč) za MWh, téměř čtyřnásobný nárůst.

Vysoká cena ale dlouho nevydržela a rychle začala klesat, až se kolem 11:30 SEČ propadla na 260 eur za MWh. Nicméně i tato hodnota převyšuje páteční cenu, která byla průměrně 192,5 eura za MWh.

Za nárůstem je ruská invaze na Ukrajinu, kde se situace stále více vyostřuje, a související sankce západních zemí.

Plyn jako součást státních hmotných rezerv, zvažuje Jurečka

Domácí

Ruský plynárenský gigant Gazprom nicméně uvedl, že dodávky do Evropy přes Ukrajinu pokračují jako obvykle, jsou na vysoké úrovni a odpovídají potřebám evropských zákazníků.

Vývoz ropy a plynu z Ruska je prozatím ze západních sankcí vyňat. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko ale pondělnímu vydání deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že západní země by měly přestat od Ruska ropu a plyn kupovat.

Zákaz dovozu ruské ropy zvažují Spojené státy, Evropa a Japonsko. Ropa se proto v pondělí vyšplhala na třináctiletá maxima.

Reklama

Výběr článků

Načítám