Hlavní obsah

Němci sepsali vládě chmurné vysvědčení. Kancléřova SPD by poprvé neporazila Alternativu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se volby do Spolkového sněmu konaly nyní, vládní sociální demokracie (SPD) kancléře Olafa Scholze i protestní Alternativa pro Německo (AfD) by dosáhly shodného výsledku – 18 procent. Ukázal to průzkum veřejného mínění zveřejněný v pátek veřejnoprávní stanicí ARD.

Článek

Je to poprvé v historii Spolkové republiky, kdy mateřská strana kancléře či kancléřky nedokázala ve voličské přízni překonat AfD, jenž zaznamenala vůbec nejpříznivější výsledek v tomto průzkumu.

Pozici nesilnější politické síly si dlouhodobě udržuje opoziční křesťanská demokracie (CDU) s 29 procenty, vládní Zelení by dosáhli na 15 procent, což představuje jejich nejslabší hodnocení od září 2021, a liberální FDP, třetí člen tzv. semaforové koalice, zůstává stabilní na sedmi procentech. Za hranicí vstupu do parlamentu se čtyřmi procenty uvázla Levice.

Migrace je voda na mlýn AfD

Podle průzkumu téměř dvě třetiny příznivců Alternativy označují imigraci za jednu ze tří nejdůležitějších otázek pro jejich současné rozhodnutí volit ji.

Foto: Nadja Wohlleben, Reuters

Spolkový kancléř Olaf Scholz

Za tímto klasickým tématem AfD následuje komplex energetické, environmentální a klimatické politiky – každý druhý příznivec (47 procent) to označil z nejdůležitějších téma pro jeho současné rozhodnutí podpořit u uren AfD.

Z přesvědčení chce stranu volit 32 procent příznivců, ze zklamání z ostatních stran 67 procent.

Jen každý pátý chválí vládu

Především neúspěšný pokus Roberta Habecka (Zelení), německého „superministra“ pro hospodářství a ochranu klimatu, zakázat nová plynová topení od začátku příštího roku přispěl k rekordně negativnímu náhledu Němců na Scholzův kabinet.

Habeck zatroubil k ústupu. Zákaz nových plynových kotlů pohřbil

Evropa

S prací koalice je velmi spokojen nebo spokojen pouze každý pátý (20 procent) (-8 oproti květnu). Za méně spokojené nebo nespokojené se označilo 79 procent (+10). Pro vládu SPD, Zelených a FDP je to zdaleka nejslabší hodnota v ARD-DeutschlandTrendu od prosince 2021, kdy se ujala moci.

Kancléř by měl vést

„Když mě požádáte o vůdcovství, dostanete ho“ je jistě jeden z nejznámějších citátů Olafa Scholze a také úspěšný slogan z volební kampaně z roku 2021. Nicméně 84 procent Němců se v současné době domnívá, že Scholz by měl jasněji určovat směr spolkové vlády.

Přibližně stejný počet (83 procent) má za to, že třem koaličním stranám trvá příliš dlouho, než najdou řešení aktuálních problémů.

Každý třetí (32 procent) tvrdí, že celkově je Spolková republika se současnou vládou v dobrých rukou; 65 procent však s tímto tvrzením nesouhlasí.

Inflace v Německu v květnu prudce klesla

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám