Hlavní obsah

Inflace v Německu v květnu prudce klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v Německu v květnu podle metodiky Evropské unie prudce klesla, dostala se na 6,3 procenta z dubnových 7,6 procenta. Ve středu to v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Růst spotřebitelských cen se tak dostal na nejnižší úroveň za poslední rok. Podle domácí metodiky pak meziroční míra inflace klesla na 6,1 procenta z dubnových 7,2 procenta.

Foto: Schmidt Hendrik, ČTK

Ilustrační foto

Článek

I přes výrazný pokles tempa zůstává inflace vysoko nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB). Ta na začátku května ve snaze bojovat s inflací zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. Německo je největší ekonomikou, která používá euro.

Nadprůměrně v květnu nadále rostly ceny potravin, které byly meziročně o 14,9 procenta vyšší. I tak ale v posledních měsících tempo růstu podle statistiků značně zpomalilo, ještě v březnu činil meziroční růst cen potravin přes 22 procent. Výrazné zpomalení růstu cen vykazují energie, které byly v květnu meziročně o 2,6 procenta dražší. Pro srovnání, v únoru vykazovaly ceny energií meziroční nárůst o 19 procent.

Na příznivé dopady klesajících cen energií poukázal i statistický úřad. Ten uvedl, že efekt poklesu po prudkém zvýšení cen po loňské invazi ruských vojsk na Ukrajinu teď podporují ještě opatření z úlevového balíčku německé vlády, která ceny energií pro část spotřeby domácností i podniků reguluje.

Na tempo inflace příznivě zapůsobilo i zavedení celoněmecké jízdenky pro regionální a městskou dopravu za měsíční cenu 49 eur (1160 Kč).

Německá vláda podle dubnové prognózy očekává, že průměrná inflace bude v celém letošním roce činit 5,9 procenta. Na příští rok očekává pokles na 2,7 procenta.

Pokles i ve Francii a Polsku

Ve středu oznámila údaje o květnové inflaci také Francie. Podle předběžných údajů národního statistického úřadu INSE tam meziroční růst spotřebitelských změn zpomalil na šest procent z dubnových 6,9 procenta. Jedná se o data harmonizovaná s metodikou výpočtu v EU. Pokud by se brala v úvahu národní metodika, pak míra inflace ve Francii v květnu klesla ještě více, a to na 5,1 z dubnové hodnoty 5,9 procenta.

A pokles v květnu nastal také v Polsku, kde se inflace z dubnových 14,7 procenta propadla na 13 procent a dostala se nejníže za poslední rok, uvedl polský statistický úřad. Pokles je výraznější, než čekali analytici.

Český statistický úřad zveřejní květnová data o inflaci 12. června.

Příznivá data o inflaci ve Francii. V květnu klesla na šest procent a je nejníže za rok

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám