Hlavní obsah

Němci jednají s Ukrajinci o možných bezpečnostních zárukách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo vede s Ukrajinou důvěrná jednání o možných bezpečnostních zárukách, které by jí mohlo poskytnout po ruské invazi, řekl německý kancléř Olaf Scholz.

Foto: Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Vedeme s Ukrajinou rozhovory o zárukách. Samozřejmě o tom hovoříme, ale v nezbytné důvěrnosti, s Ukrajinou i s dalšími oslovenými,” prohlásil Scholz ve středu na půdě Spolkového sněmu.

Dodal, že jednání nyní nelze konkretizovat. Neutralita, kterou Ukrajina nabízí po konci ruské útočné války, je ale podle něj „velký ústupek vůči agresorovi”. K nynějším vyjednáváním mezi Ruskem a Ukrajinou poznamenal, že "nesmí vyústit v nadiktovaný mír".

Ukrajina se musí sama rozhodnout, jaký mír chce, tvrdí NATO

Evropa

Ať se stane cokoli, NATO nebude stranou této války, prohlásil také Scholz. Německý kancléř dále zdůraznil, že pachatelé a ti, kteří vydávali povely při masakru civilistů v ukrajinském městě Buča, musí nést odpovědnost. Krveproletí nedaleko Kyjeva se podle něj dopustili ruští vojáci.

Video, které poslal ukrajinský prezident Zelenskyj Radě bezpečnosti OSNVideo: OSN

Scholz rovněž zdůraznil, že Německo se musí zbavit závislosti na ruských fosilních palivech. Německo nyní podle něj dodává Ukrajině ze svých zbrojních skladů vše, co je k dispozici a co je rychle použitelné.

Dokud Rusko nestáhne své vojáky z Ukrajiny, bude Berlín nadále podporovat Kyjev všemi možnými způsoby, ubezpečil sociálnědemokratický politik.

„Od Lisabonu po Vladivostok“. Medvěděv se zasnil o Eurasii

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám