Hlavní obsah

Ukrajina se musí sama rozhodnout, jaký mír chce, tvrdí NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ukrajina se musí sama rozhodnout, jaký mír je pro ni přijatelný, prohlásil v úterý generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg před dvoudenním zasedáním ministrů zahraničí aliančních zemí. Odpovídal tak na dotaz, jaký je postoj NATO k rozhodnutí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že nepřijme mír, pokud se ruské jednotky nestáhnou do stavu před 24. únorem.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Podporujeme Ukrajinu, ale ta se musí sama rozhodnout, jaký mír je pro ni přijatelný. Čím silnější jsou na bojišti, tím lepší je jejich vyjednávací pozice,“ řekl Stoltenberg.

„Aliance nemůže radit, my a spojenci můžeme prezidenta i ukrajinský národ podpořit, aby si mohli vybrat, jaký mír chtějí přijmout. Jen chci připomenout, že jsme neoprávněně okupovaná území neuznali,“ prohlásil šéf NATO.

Další drsné záběry z Buče. Ruské bojové vozidlo zabilo ukrajinského cyklistu

Válka na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin je podle šéfa Aliance odpovědný za nejbrutálnější útok od druhé světové války. „Vidíme nedostatek respektu k mezinárodním pravidlům a základním lidským právům na život,“ řekl. Podle něj je to nejsložitější bezpečnostní výzva od konce 2. světové války. NATO také očekává další ruskou ofenzivu na východě Ukrajiny.

Spojenci podle Stoltenberga Ukrajinu podporují. „Podporujeme ji mnoho let, vycvičili jsme tisíce členů ozbrojených sil, kteří nyní bojují. Vybavujeme ukrajinskou armádu mnoho let a poskytujeme jí podporu tak, že dnes jsou schopni se dobře bránit,“ řekl Stoltenberg. Rusko podle něj podcenilo sílu ukrajinských složek, spojenci proto budou Ukrajinu i nadále podporovat, protože je nepřijatelné to, co nyní vidíme.

Objeví se další masakry jako v Buči, ale bude to fejk, hlásí už dopředu Rusko

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám