Hlavní obsah

Mykolajiv a Charkov čelily raketovým útokům, v Časiv Jaru stoupl počet obětí na 35

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský přístav Mykolajiv byl v úterý terčem mohutné raketové palby. Zasažena byla i dvě zdravotnická zařízení a obytné domy. Zranění utrpěli čtyři lidé. Ostřelována byla i další místa na Ukrajině včetně Charkova. Počet obětí v Časiv Jaru stoupl na 35.

Foto: Reuters

Ukrajinští hasiči zasahují po ruském ostřelování Charkova.

Článek

Podle starosty Mykolajivu Oleksandra Senkevyče se město stalo kolem čtvrté ráno terčem raketového útoku. Zasaženo bylo několik obytných domů. Podle zpravodajky BBC bylo ve městě zaznamenáno nejméně sedm výbuchů. Na některých místech se rozhořely požáry.

Předseda oblastní vojenské správy Vitalij Kim uvedl, že byla zasažena i dvě zdravotnická zařízení a zraněni byli nejméně čtyři lidé.

V noci na 12. července dopadly také dvě rakety na Charkov, tři na Toreck a ostřelován byl i Slovjansk, uvedla vojenská správa Charkovské a Doněcké oblasti.

„Tuto noc nepřítel podnikl raketový útok na Charkov. Ve 3:30 dopadly dvě rakety mezi domy v Ševčenkově čtvrti,“ uvedl předseda vojenské správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov s tím, že rakety v Charkově nikoho nezranily. Granát ale zabil dva lidi v Zoločivu v Charkovské oblasti.

Podle ukrajinského generálního štábu se ruské jednotky pokusily o útoky u Mazanivky, Ivanivky a Dolyny směrem na Slovjansk. Rusko se také snaží vylepšit své pozice u Bachmutu, který se pokouší dobýt, a ostřelovalo tam několik měst a obcí včetně samotného Bachmutu.

Ruské rakety zničily obytný dům na Donbasu, předpokládá se 40 obětí

Evropa

V sousedním Časiv Jaru pokračovalo vyprošťování obětí zpod trosek pětipodlažního domu, který byl v sobotu zasažen palbou z raketometu BM-27 Uragan. Počet obětí stoupl na 35.„K 11:00 pracovníci hlavního ředitelství objevili a vynesli těla 35 mrtvých lidí, včetně 1 dítěte (chlapec asi 9 let), zpod trosek 5 -patrová obytná budova zničená ostřelováním ve městě Chasiv Yar 9 lidí zpod trosek,” stojí v hlášení záchranné služby.

Kyrylenko dodal, že záchranná operace pokračuje, zatím bylo odstraněno 70 procent trosek.

Reklama

Výběr článků

Načítám