Hlavní obsah

Ruské rakety zničily obytný dům na Donbasu, předpokládá se 40 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Až na čtyřicet může vzrůst počet obětí sobotního ruského raketového útoku v Časiv Jaru v Doněcké oblasti. Raketa tam v neděli zasáhla pětipatrový dům, který se celý zřítil. Patnáct lidí už bylo nalezeno, dalších pět lidí bylo zraněno, potvrdili záchranáři. Počet mrtvých ale není konečný, podle záchranářů může být pod sutinami dalších 24 osob, včetně devítiletého chlapce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři zasahují u rozbombardovaného domuVideo: Reuters

 
Článek

„K 13. hodině 10. července v důsledku raketového útoku na pětipodlažní obytný dům v Časiv Jaru zemřelo 15 lidí a pět dalších bylo zraněno,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo pro mimořádné události.

Počet obětí postupně stoupal, jak se je podařilo vyprošťovat zpod trosek domu, u kterého zasahuje 67 hasičů s deseti vozidly.

Šéf vojenské správy Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko uvedl, že se záchranářům podařilo navázat kontakt s částí nezvěstných, nesdělil však, kolik jich je.

„Podle různých odhadů tam může být dalších 24 lidí, mezi nimiž je devítileté dítě,“ uvedl k možnému počtu lidí pod troskami.

Dům zasáhly večer rakety ze salvového raketometu BM-27 Uragan ráže 220 mm, uvedla ukrajinská strana.

Časiv Jar se v sobotu stal terčem několika raketových útoků. Při jednom byla také zasažena budova nádraží, které celá shořela.

BEZ KOMENTÁŘE: Raketový útok na pětipodlažní dům v Doněcké oblasti má 15 obětí.Video: Ministerstvo Ukrajiny pro mimořádné situace

Město Časiv Jar se nachází v těsném sousedství Bachmutu, který se pokoušejí dobýt Rusové. Leží západně od něj a vede přes něj významná železniční trať do Kramatorsku, odkud jsou ukrajinské jednotky zásobovány.

Další raketové útoky

Rusové v posledním dni ostřelovali i Charkov, který zasáhla jedna raketa Iskander vypálená z Bělgorodské oblasti.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se ruským silám na Ukrajině podařilo zasáhnout naváděnou raketou země-země u Slovjansku sklad s tisícovkou dělostřeleckých granátů ráže 155 mm dodanými ze Západu pro americké houfnice M777 a 700 raket pro raketomet BM-21 Grad. Ukrajinské úřady to nekomentovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám