Hlavní obsah

Můj syn je oběť, řekl otec dvojnásobného vraha na Slovensku

Otec devatenáctiletého Juraje Krajčíka vyslovil přesvědčení, že jeho syn nevraždil a je pouze obětí. Byl prý uctivý a nekonfliktní a nikdy se netoulal po nocích. Řekl to v rozhovoru s Marianem Kotlebou pro rádio, které provozuje Lidová strana Naše Slovensko. Rozhovor dělal její šéf Marian Kotleba. Krajčík mladší se k činu v dopise na rozloučenou přiznal.

Foto: Reuters

Střelbu v Bratislavě vyšetřují jako teroristický útok.

Článek

Juraj Krajčík starší vyslovil upřímnou soustrast pozůstalým po zavražděných Juraji (27) a Matúšovi (23). „Vím, co cítí. To samé cítíme my, naše rodina,“ uvedl. Svého syna označil za nekonfliktního člověka, který byl slušný a uctivý. „Já nevěřím, že to udělal. Domnívám se, že je zneužitá oběť,“ řekl Krajčík st. v rozhovoru. Naznačil, že vraždu spáchal někdo jiný a jeho syn byl zmanipulovaný. Mladík se ke dvojnásobné vraždě sám přihlásil.

Zdůraznil, že jeho syn nikdy nebral drogy, nepil ani nekouřil. „Byl prvorozený syn. Dali jsme mu všechno, co potřeboval. Nikdy jsem ho nevedl k násilí,“ dodal. Podle Krajčíka st. jeho syn nechodil ven po nocích, po barech, domů se vracel nejpozději v devět hodin a pak byl na počítači. V škole si měl projít šikanou. „Psychicky se zhroutil, ale nikomu neublížil ani na nikoho nezaútočil,“ řekl otec s tím, že synův stav se zlepšil, když přestoupil na jinou školu.

„Určitě se už k divákům dostala fotografie toho, jak našli mého syna. Ta nepřirozená poloha, to mi nikdo nevysvětlí,“ dodal Krajčík st.

Kotleba coby moderátor k tomu řekl, že je neomluvitelné, když někdo vezme jinému život, ale dodal, že „není se co divit, když někomu přepne a udělá něco takového, když se někteří lidé z LGBTI komunity projevují nevhodně“.

Kotleba také obvinil ostatní média, že otci nedala žádný prostor. Web topky.sk k tomu dodal, že otce kontaktoval od minulého čtvrtka opakovaně, ale Krajčík s ostatními médii komunikovat nechtěl.

Kandidoval na stranu Vlasť

V parlamentních volbách kandidoval Krajčík starší za stranu Vlast bývalého předsedy nejvyššího soudu Štefana Harabina. Před časem kritizoval podporu slovenského parlamentu vstupu Švédska a Finska do NATO. Z jeho příspěvků na sociální síti je jasné, že jsou mu blízké antisystémové a proruské názory, opakovaně útočil na prezidentku Zuzana Čaputovou i vládu premiéra Eduarda Hegera. Sociální síť jeho příspěvky blokovala kvůli šíření hoaxů.

Útočník, který zastřelil v centru Bratislavy dva lidi, je mrtvý

Zahraniční

Juraj Krajčík ml. vraždil minulou středu před bratislavským podnikem Tepláreň v Zámocké ulici v Bratislavě, kde se scházela LGBTI komunita. Před tímto činem měl několik hodin čekat na příjezd premiéra Eduarda Hegera před jeho bydlištěm v bratislavské čtvrti Dúbravka. Nedočkal se ho. Večer pak zastřelil v centru města dva muže. Krajčíka policie posléze našla mrtvého, spáchal sebevraždu.

Dopis na rozloučenou

Vrah zanechal dopis na rozloučenou věnovaný především rodičům. „Přichází čas, vykročím vpřed ven ze dveří bytu a zaútočím na nepřítele vším, co mám,“ napsal. „Prosím, nesmutněte. To, co dělám, nedělám pro sebe. Dělám to proto, že vím, jaké plány mají naši nepřátelé. Dělám to pro svůj lid, svůj národ a svoji rasu,“ napsal Krajčík.

Z dopisu je jasné, že neměl žádné výčitky svědomí, ale projevoval radost z toho, na co se připravoval. „Jsou ve mně dvě emoce. Radost z toho, že se mi naskytla takováto příležitost zaútočit na tento okupační židovský systém, a smutek z toho, že nebudu naživu, abych viděl svět po porážce našeho nepřítele,“ napsal.

Vyšetřovatel Národní kriminální agentury po konzultaci se speciálním prokurátorem změnil právní klasifikaci střelby v Zámocké ulici v Bratislavě na obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. V pondělí to potvrdila generální prokuratura Slovenské republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám