Hlavní obsah

Loupežníci se odkopali, imperialismus jak vyšitý. Ukrajina se vysmívá dobyvačným plánům Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ve druhé fázi vojenské operace na Ukrajině, která již začala, má ruská armáda za cíl získat úplnou kontrolu nad Donbasem na východě země a nad jižní Ukrajinou. Ukrajina se Rusku vysmála, že už se ani nesnaží skrývat, že jim ve skutečnosti nejde o vymýcení údajných nacistů ze země.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank doněckých separatistů u Mariupolu

Článek

„Přestali to skrývat. Velení ruských loupežníků, násilníků a vrahů dnes přiznalo, že cílem ‚druhé fáze‘ války není vítězství nad bájnými nacisty, ale prostě okupace východní a jižní Ukrajiny. Imperialismus jako vyšitý,“ napsalo ukrajinské ministerstvo obrany na Twitteru.

Ukrajinci reagovali na plány ruské armády pro další fázi vojenské operace zveřejněné v pátek. Moskva v nich už nemluví jen o zajištění bezpečnosti samozvaných lidových republik na Donbasu, ale o vytvoření pozemního mostu na Krym, odříznutí Ukrajiny od moře a propojení Ruska s Podněstřím v Moldavsku, které také ovládají proruští separatisté.

Rusko odhalilo dobyvačné plány, chce odříznout Ukrajinu od moře

Evropa

„Kontrola nad jihem Ukrajiny představuje další cestu do Podněstří, kde jsou zaznamenávány důkazy o útlaku rusky mluvícího obyvatelstva,“ nechal se slyšet generálmajor Rustam Minněkajev z ruského Centrálního vojenského okruhu.

Ovládnutí Donbasu pak podle Minněkajeva Rusku umožní, aby získalo další spojnici s poloostrovem Krym, který v roce 2014 anektovalo.

KOMENTÁŘ: Ruský generál po orwellovsku mění minulost – Alex Švamberk

Komentáře

Podněstří, které v roce 1990 vyhlásilo nezávislost na Moldavské SSR, sousedí s jihozápadní Ukrajinou. Kyjev se obává, že se Rusko chystá používat jeho území k podnikání dalších útoků na Ukrajinu.

„Chtěl bych připomenout, že naše armáda a náš lid již zabránily vyplnění mnohých dřívějších plánů Kremlu,“ reagoval na ruské sdělení šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na sociální síti Telegram.

První minuty ruské invaze: Zelenskyj v bílé košili velí „Budeme bojovat!“

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám