Hlavní obsah

Matovič by se nedostal do parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) slovenského ministra financí a expremiéra Igora Matoviče by na přelomu října a listopadu získalo jen 3,8 procenta hlasů a nedostalo by se do slovenského parlamentu. Vyplývá to z průzkumu agentury Median SK.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Bývalý slovenský premiér Igor Matovič

Článek

V roce 2020 Matovičovo OLaNO zvítězilo ve volbách se ziskem 25 procent hlasů a sestavilo vládní koalici. Matovič po roce z funkce předsedy vlády odstoupil a nahradil ho Eduard Heger.

Podle průzkumu by volby vyhrála strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho se ziskem 18,6 procenta hlasů. Druhá by skončila strana Směr-sociální demokracie bývalého premiéra Roberta Fica, které by dalo hlas 14,2 procenta Slováků.

Matovič vyhrožuje médiím, chce novináře sundávat

Evropa

Překvapivě by se na třetím místě umístilo hnutí Republika (11,8 %), které vzniklo odštěpením od Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby.

Do parlamentu by se dostaly také strany Progresivní Slovensko (9,8 %), Svoboda a Solidarita (6,5%), Křesťanskodemokratické hnutí a Jsme rodina (shodně 5,8 %).

Podle politologa Michala Cirnera jsou klesající preference OLaNO a SaS reakcí voličů na vleklou vládní krizi. „Koalice má vládnout, nikoliv trávit čas veřejnými spory, které společnost otravují,“ uvedl politolog webu pravda.sk.

Matovič chce opilým řidičům brát auta

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám