Hlavní obsah

Matovič vyhrožuje médiím, chce novináře sundávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle expremiéra a současného ministra financí Igora Matoviče (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) jsou na Slovensku novináři, u nichž je možné zaplatit, aby psali tak, jak to někdo potřebuje, a aby lhali a překrucovali fakta.

Foto: Sokolowski Czarek, ČTK

Igor Matovič

Článek

„Takoví novináři na Slovensku nadále fungují,“ řekl Matovič v rozhovoru pro rádio Expres.

Matovič řekl, že tyto novináře, kteří údajně pracují pro zájmové skupiny, bude odhalovat a použil přitom větu „postupně je budu sundávat“. To je výraz, který používají mafiáni a členové podsvětí.

Ministr financí nadále trvá na tom, že na Slovensku si člověk může zaplatit některé novináře za 500 eur (12 300 korun), aby o něm měsíc psali pozitivně.

Matovič dodal, že to nemyslel všeobecně a všichni slovenští novináři nejsou zkorumpovaní. Expremiér už předtím přirovnal současné slovenské novináře k hitlerovským žurnalistům.

Výrazem „budu je sundávat“ v podstatě Matovič vyhrožuje novinářům, a to jen čtyři a půl roku po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Politolog Michal Cirner říká, že Matovič má talent šířit chaos a překrucovat význam slov.

„V útocích na novináře není natolik originální. Převzal jen to, co se naučil od jiných slovenských politiků, například od Roberta Fica,“ řekl politolog pro web topky.sk.

Matovič chce opilým řidičům brát auta

Evropa

Podle Cirnera se Matovič staví do role oběti a asi věří, že média jsou proti němu zaujatá a nepřejícná. „To však znamená, že má klapky na očích, nevnímá realitu a nemá žádnou sebereflexi, aby si přiznal chyby a omyly,“ dodal politolog.

Politolog Juraj Marušiak označil Matovičovo vyjádření za projev zoufalství a těmito slovy se prezentoval jako autoritativní politik.

„Za vítězství své strany ve volbách vděčí také mobilizaci společnosti po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Už jen proto výrazy jako ‚sundávat novináře‘ mohou mít velmi nepříjemnou příchuť. Jsou to výroky připomínající rétoriku mafiánů,“ uvedl Marušiak.

Reklama

Výběr článků

Načítám