Hlavní obsah

Matovič chce opilým řidičům brát auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po dvou tragických dopravních nehodách způsobených opilými řidiči navrhuje slovenský ministr financí Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) zpřísnění trestů pro řidiče, kteří posilněni alkoholem usedají za volant. Nad jedno promile by jim policie mohla zabavit automobil.

Foto: Olivier Hoslet, ČTK/AP

Slovenský ministr Igor Matovič

Článek

„Stačilo! S ministrem vnitra Romanem Mikulcem jsem už mluvil a plně se shodujeme v tom, že jediná cesta je zavedení exemplárních trestů za alkohol za volantem,“ napsal Matovič na sociální síti. Podle něj by policie měla mít možnost zabavit automobil opilému řidiči přímo na místě. „Co když bude půjčené? To samé. Ať si dotčený u ožraly uplatní náhradu škody,“ dodal ministr financí. Zadržené automobily by podle jeho návrhu šly do veřejné dražby a z výtěžku by se financovalo odškodnění obětí a jejich příbuzných.

Koaliční rada ho přibrzdila

Matovič nápad předložil koaliční radě, která však jeho názor nesdílela. Přítomní označili podnět za ne zcela domyšlený a šitý horkou jehlou. Rada pověřila ministry vnitra a spravedlnosti, aby společně s dopravním inspektorátem našli řešení.

Premiér Eduard Heger (OLaNO) vyzval k zachování rozvahy. „Činit rozhodnutí pod náporem emocí není správné. Dnes jsou emoce vybičované, ale pokud chceme Slovensku pomoct, potřebujeme zachovat rozvahu a nesmíme se emocemi nechat unášet,“ zdůraznil.

Bývalá prokurátorka Eva Mišíková uvedla, že návrhu chybí smysl a míra. „Považuji to za nepřiměřené, radikální a unáhlené rozhodnutí. Trestní zákon přesně upravuje, jaký trest je možné uložit i podle množství zjištěného alkoholu. Pokud se jedná o propadnutí věcí, je to jeden z druhů trestů a ten nemůže být automatický,“ zdůrazňuje Mišíková.

Řidič, který v Bratislavě v opilosti zabil pět lidí, nemusí do vazby

Evropa

K zabavení vozu bez ohledu na osobu majitele nevidí sebemenší důvod. „To má být člověk potrestán za to, že někomu půjčil auto?“ klade si otázku Mišíková.

Žádal o zbraň

Slovenská policie oznámila, že 60letý sportovní funkcionář Dušan Dědeček, který minulou neděli s 1,6 promile v rychlosti 110 kilometrů v hodině najel do zastávky městské hromadné dopravy v Bratislavě a usmrtil pět lidí, spáchal za posledních jedenáct let 16 dopravních přestupků. „V neděli měl popíjet tvrdý alkohol už doma. Navzdory tomu sedl za volant, jel do práce, kde měl dále popíjet. Opět vyjel a způsobil tragickou nehodu,“ uvedl web tvnoviny.sk.

Dědeček se po nehodě choval agresivně, ale když v policejní cele vystřízlivěl, měl podle webu zregionu.sk žádat policisty o zbraň, aby se mohl zastřelit. „Měl si kleknout na kolena a prosit policisty, aby ho zabili, nebo se zabije sám,“ uvedl web. Za trestný čin všeobecného ohrožení mu nyní hrozí trest odnětí svobody na dvacet až pětadvacet let, případně doživotí.

Další opilý řidič vyjel na Slovensku na chodník a srazil ženu s dětmi

Zahraniční

Při další nehodě, kde sehrál roli alkohol, vjel ve středu ve městě Čadca opilý 37letý řidič s autem na chodník, kde srazil matku se dvěma dětmi. Všechny tři převezli do nemocnice k ošetření. Šoférovi naměřili 1,79 promile.

Měsíčně takřka 700 hříšníků

Slovenská policie odhalí měsíčně 490 řidičů, u nichž naměří přes jedno promile.
Podíl nehod zapříčiněných opilými řidiči činil v posledních čtyřech letech 11 až 13 procent.
Loni to bylo 1549 nehod, letos do září 1069 nehod.

Reklama

Výběr článků

Načítám