Hlavní obsah

Macron chce s Čínou domluvit příměří na Ukrajině i v Gaze. Kvůli olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že pracuje na olympijském příměří, které by v době konání her zajistilo klid zbraní na Ukrajině a v Pásmu Gazy. O pomoc s jeho organizací požádá čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který za několik týdnů navštíví Paříž. Informuje o tom francouzská televize BFMTV.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron

Článek

„Chceme usilovat o olympijské příměří. Myslím si, že je to příležitost. Pokusím se v souvislosti s ní angažovat mnoho našich partnerů,“ prohlásil podle francouzské televize šéf Elysejského paláce.

Macron dále naznačil, že požádá o pomoc čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který během května navštíví Paříž.

Francouzský prezident upozornil, že jeho čínský protějšek zařídil „to stejné“ v roce 2022 pro zimní olympijské hry, které se konaly v čínském Pekingu. Ty skončily 20. února a o čtyři dny později Rusové rozpoutali válku na Ukrajině.

Francie se obává teroristického útoku při zahájení olympiády

Evropa

Ve skutečnosti šlo ale o rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten rozpoutal válku až po konci olympiády kvůli tomu, aby z ní kvůli tomu nebyli vyloučeni ruští sportovci.

Letní olympijské hry v Paříži se budou konat od pátku 26. července do neděle 11. srpna v Paříži. Ruští a běloruští sportovci budou soutěžit pod neutrální vlajkou. Státní úředníci obou zemí na hry nebudou pozváni, stojí na oficiálních olympijských stránkách.

V březnu viceprezident Mezinárodního olympijského výboru John Coates uvedl, že pod touto neutrální vlajkou by se mohlo představit pouze asi čtyřicet ruských sportovců.

„V týmových sportech nebudou žádní (ruští) sportovci, protože nemohou soutěžit jako tým Ruska,“ uvedl podle agentury Reuters Coates.

Macron nemá pochyb, že letní olympiáda bude pro Rusko cílem

Evropa

Výběr článků

Načítám