Hlavní obsah

Francie se obává teroristického útoku při zahájení olympiády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské zpravodajské služby na setkání s ministrem vnitra Géraldem Darmaninem vyhodnocovaly možnou teroristickou hrozbu v zemi. Obavy o bezpečnost na zahajovacím ceremoniálu letních olympijských her, které v létě Paříž pořádá, vzrostly po masakru v koncertní síni u Moskvy. K útoku z 22. března, který si vyžádal nejméně 143 mrtvých, se opakovaně přihlásil Islámský stát.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Olympijské kruhy před Eiffelovou věží na náměstí Trocadero v Paříži

Článek

„Francie, protože brání univerzální hodnoty a je pro sekularismus (…), je obzvláště ohrožena, zejména během mimořádných událostí, jako jsou olympijské hry,“ cituje ministra server The Guardian.

Ministerstvo vnitra dále uvedlo, že francouzské zpravodajské agentury před samotnými hrami prověřují až milion lidí včetně sportovců, zaměstnanců, dobrovolníků i lidí žijících v blízkosti klíčové infrastruktury.

Francie již zvýšila úroveň teroristické hrozby na maximum poté, co minulý týden světem otřásly zprávy o masakru v Krasnogorsku nedaleko Moskvy. Prezident Francie Emmanuel Macron tento týden uvedl, že Islámský stát, který se k útoku přihlásil, již provedl několik pokusů o útoky na území Francie. Podle předsedy vlády Gabriela Attaliho se ve Francii od začátku roku podařilo zabránit dvěma plánovaným útokům.

Ruská policie zatýká v celé zemi za komentáře k útoku. Neunikla ani devítiletá dívka

Zahraniční

Ministr Darmanin v březnu rovněž uvedl, že bylo posuzováno i riziko osamělého útočníka uvnitř Francie nebo skupiny mimo ni platící zločincům uvnitř země, aby provedli útok. Podle něj však žádná konkrétní hrozba ze strany zahraniční skupiny nehrozila. „Dnes můžeme říci, že skupiny jako al-Káida nebo Islámský stát mají v úmyslu zaútočit na západ a zejména Francii, ale v tuto chvíli nemají prostředky,“ uvedl.

Francie již v lednu požádala asi 45 zemí, aby přispěly několika tisíci vojáky, policisty a civilním personálem na pomoc se zabezpečením olympiády. Francouzské vládní zdroje tuto informaci uvedly v pátek, píše agentura Reuters.

Zahajovací ceremoniál se uskuteční 26. července v Paříži na řece Seině. Tisíce sportovců na místo připlují flotilou 94 lodí, dalších 80 člunů je vyhrazeno pro média a bezpečnostní složky. Na březích řeky pak bude ceremoniálu přihlížet přes dvě stě tisíc diváků a zhruba stejný počet lidí bude dění pozorovat z okolních budov.

Původně přitom mělo být přítomno až dvakrát tolik diváků, jejich maximální počet nedávno pořadatelé výrazně omezili. Jedná se o bezprecedentní situaci, v historii olympijských her to bude poprvé, co zahajovací ceremoniál nebude probíhat v rámci stadionu, ale na otevřeném prostranství, připomíná Guardian.

Bezpečnost na ceremoniálu má zajišťovat přes 45 tisíc policistů a odstřelovačů včetně posádek v již zmíněných člunech. Bude také uzavřen vzdušný prostor v okruhu 150 kilometrů kolem Paříže z důvodu potenciálního útoku drony. Existuje ale také potenciál pro kybernetické útoky během olympijských her, ať už se jedná o hackery zaměřující se na stopky při měřených událostech nebo zaměřené na širší počítačové systémy, nebo o dopravní infrastrukturu.

Za útokem u Moskvy stojí na 95 procent Islámský stát. Pochybnosti ale zůstávají

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám