Hlavní obsah

Labouristé mají před konzervativci podle průzkumu největší náskok od roku 2013

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Opoziční labouristé mají před konzervativci britského premiéra Borise Johnsona podle průzkumu společnosti Opinium největší náskok od roku 2013, deset procentních bodů.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér Boris Johnson.

Článek

Klesající podpora Johnsona a jeho strany patrně souvisí s odhaleními médií o večírcích konaných v premiérském sídle a úřadě v Downing Street během přísných covidových uzávěr loni a předloni.

Podle nejnovějšího průzkumu by nyní Labouristickou stranu volilo 41 procent Britů, zatímco Konzervativní stranu jen 31 procent. Průzkumu, který se konal na internetu, se zúčastnilo 2005 dotazovaných ve dnech 12. až 14. ledna.

Johnson táhne konzervativce ke dnu

Zahraniční

Podobný výsledek ukázal v pátek průzkum společnosti Savanta Comres. Preference Johnsonových konzervativců podle něj klesly o jeden procentní bod na 32 procent, zatímco podpora labouristů vzrostla o pět procentních bodů na 42 procent.

Johnson se tento týden omlouval královně Alžbětě za party, která v jeho oficiální rezidenci proběhla loni v dubnu den před pohřbem jejího manžela, vévody z Edinburghu. Johnson ovšem na večírku nebyl. Většina Britů si však podle průzkumů přeje Johnsonovo odstoupení.

Reklama

Související články

Johnson: Britům omezení, svým „chlast“

Od prosince se britský premiér Boris Johnson snažil vyvléknout z obvinění, že by se v jeho sídle v Downing Street konaly večírky porušující covidová omezení....

Johnson se omluvil za účast na večírku

Britský premiér Boris Johnson se omluvil za to, že se v květnu předloňského roku zúčastnil večírku v Downing Street. Jakákoli podobná setkání byla přitom...

Výběr článků

Načítám