Hlavní obsah

Johnson se omluvil za účast na večírku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson se omluvil za to, že se v květnu předloňského roku zúčastnil večírku v Downing Street. Jakákoli podobná setkání byla přitom předtím v Británii z důvodu koronavirových opatření zakázána.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský premiér Boris Johnson se omluvil za účast na večírku v květnu 2020

Článek

„Chtěl bych se omluvit. Miliony lidí po celé zemi v posledních 18 měsících učinily oběti a nemohly žít své životy či dělat věci, které milují. Chápu jejich rozhořčení nade mnou a vládou, kterou vedu, když si myslí, že v Downing Street nedodržujeme pravidla,“ sypal si Johnson popel na hlavu.

Ačkoli se Johnson omluvil a uvedl, že jeho účast nebyla správná a musí převzít zodpovědnost, snažil se situaci zlehčovat. Řekl, že sídlo premiéra je podle něj velké a na zahrádku, kde se měl večírek konat, chodí pravidelně na čerstvý vzduch. Strávil tam přibližně 25 minut a domníval se, že se jedná o pracovní schůzku.

Další zakázaný večírek. V Británii už vyšetřují i Johnsona

Zahraniční

V závěru svého proslovu nicméně připustil, že měl všechny účastníky večírku nahnat zpátky do budovy. „I kdybychom technicky dodržovali všechna opatření, miliony lidí to tak zkrátka neviděly. Miliony, které za covidu strádaly, protože nemohly navštěvovat příbuzné. A právě těm bych se chtěl ze srdce omluvit,“ dodal Johnson.

Květnový večírek ale zřejmě nebyl jediným, který se v Downing Street uskutečnil. Deník Daily Mirror přišel s tvrzením, že 18. prosince 2020 se tam konala „sváteční party“, na které vysoce postavení pracovníci sídla premiéra hráli hry s vánoční tematikou, „zatímco zbytek země byl nucen být doma“.

Británie před Vánoci 2020 zažívala silnou druhou vlnu epidemie covidu-19 a všechny vánoční večírky byly zakázány.

Večírků za lockdownu bylo zřejmě víc. V Johnsonově straně to vře

Zahraniční

Údajných večírků mohlo být až pět. Prošetřují je tajemníci vlády Sue Grayová a Simon Case.

Opozice už několik dní vyzývá Johnsona k rezignaci, ve stejném duchu se ale vyjádřili i někteří vládní poslanci, podle nichž by měl premiér odstoupit, pokud se prokáže, že porušil koronavirové restrikce.

Reklama

Výběr článků

Načítám