Hlavní obsah

„Popíjí v salonu poslední šance“. Konzervativci už hledají náhradu za Johnsona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Boris Johnson přijal osobní zodpovědnost za to, že jeho Konzervativní strana ve čtvrtečních doplňovacích volbách v Severním Shropshire drtivě prohrála. Téměř dvě stě let přitom byl obvod bezpečnou „modrou“ baštou. Ve straně už se otevřeně hovoří o tom, koho vybrat jako Johnsonova nástupce. Ještě jednou a půjde ven, sílí kritické hlasy uvnitř strany.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Já jsem zodpovědný za všechno, co vláda dělá, a samozřejmě přijímám osobní odpovědnost,” řekl Johnson novinářům den po volbách, které jsou obecně považované za nejlepší test aktuální nálady v zemi.

„Výsledek hlasování v Severním Shropshire je zjevně velkým zklamáním. Naprosto chápu frustrace lidí. Slyším, co voliči v Severním Shropshire říkají. Se vší pokorou musím tento verdikt přijmout,” dodal.

Rána pro Johnsona. Konzervativci v doplňovacích volbách ztratili svou baštu

Evropa

Premiér si zároveň postěžoval, že se média v posledních týdnech podle něj soustředila jen na „politiku a politiky”, čímž narážel na sérii odhalení ostrovního tisku o bujarých vánočních večírcích, které jeho podřízení minulý rok pořádali uprostřed nejpřísnějšího lockdownu.

Novou poslankyní v tomto obvodě bude liberálka Helen Morganová, která ihned po výhře vzkázala, že Shropshire „promluvil za Brity a hlasitě dal najevo Borisu Johnsonovi a jeho straně, že večírek skončil“. Podle Morganové byli konzervativní voliči zděšeni nedostatkem Johnsonovy slušnosti.

Poslední šance pro Johnsona? 

Podle listu Daily Telegraph je výsledek ponížením pro Johnsona. Významný konzervativní poslanec Roger Gale označil volby jako „referendum“ o Johnsonově práci.

Další zakázaný večírek. V Británii už vyšetřují i Johnsona

Zahraniční

„Už dostal dvě rány; jednu na začátku tohoto týdne při hlasování ve sněmovně a druhou teď. Ještě jedna rána a je pryč,“ řekl Gale.

V pátek se ke kritice přidala také někdejší lídryně skotských konzervativců, Ruth Davidsonová. Podle ní by se měl premiér trochu vzchopit, protože  „popíjí v salonu poslední šance”. Ve straně se prý vzhledem k neutichajícím skandálům otevřeně řeší Johnsonův nástupce.

Večírků za lockdownu bylo zřejmě víc. V Johnsonově straně to vře

Zahraniční

„Události, které se staly za poslední měsíc, měsíc a půl, umožnily, že se o tom nyní otevřeně mluví na všech úrovních strany,” přiznala ve vysílání rádia BBC Davidsonová. Nejčastěji skloňovanými jmény jsou prý ministr financí Rishi Sunak, ministr zdravotnictví Sajid David a ministr školství Nadhim Zahawi.

Reklama

Výběr článků

Načítám