Hlavní obsah

Johnson táhne konzervativce ke dnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Podpora britského premiéra Borise Johnsona se ve světle dalších skandálů o porušování protiepidemických opatření dále propadá. Labouristická strana už nad vládními konzervativci nabrala náskok 10 procentních bodů, ukázal nedávný průzkum agentury YouGov. Většina voličů by v současnosti jako předsedu vlády preferovala lídra opozice Keira Starmera.

Foto: Profimedia.cz

Titulní strany britského tisku, čtvrtek 13. ledna

Článek

Opoziční labouristé si v průzkumu připsali 38 procent podpory, zatímco vládní konzervativci pouze 28 procent.

S Johnsonem jako premiérem je spokojeno jen 23 procent voličů, 35 procent by považovalo Starmera za vhodnější volbu v čele vlády.

Po několikaměsíční kritice, že je Starmer v čele opozice nevýrazný, se tak jedná o první výraznější signál, že by mohl konzervativce vyhnat z Downing Street.

Foto: Reuters

Předseda labouristů Keir Starmer

Za nejnovější nárůst preferencí může opozice vděčit zjištění televize ITV, že v době prvního lockdownu v roce 2020 premiérova kancelář uspořádala zahradní party, na které počet účastníků významně převyšoval tehdejší povolenou kapacitu.

Johnson se za účast na seanci omluvil, popírá ale, že by porušil vládní opatření.

Umírající maminku mohl zdravit jen přes okno. Britové se bouří proti pokrytectví vlády

Zahraniční

Jak průzkum ukázal, věří mu pouze šest procent populace. Většina lidí (60 procent) si myslí, že by měl rezignovat. Do Johnsona se ve čtvrtek ostře pustil tisk, a to i ten jinak standardně nakloněný pravici.

Sněmovní volby v zemi připadají až na rok 2024, aktuálně se ale tamní strany vehementně připravují na komunální volby, které se uskuteční už za pár měsíců v květnu.

Pokud by Konzervativní strana pohořela, dá se očekávat, že by Johnson čelil odvolání z řad svých kolegů. Jako o nástupcích se nejvíce hovoří o ministryni zahraničí Lizz Trussové a ministrovi financí Rishim Sunakovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám