Hlavní obsah

Potvrzeno: Macron v prvním kole prezidentských voleb porazil Le Penovou o čtyři procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ve Francii podle konečných výsledků do druhého kola prezidentských voleb postoupili současný centristický prezident Emmanuel Macron s 27,15 procenta hlasů a nacionalistka Marine Le Penová s 23,15 procenta.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Emmanuel Macron a Marine Le Penová se utkají ve druhém kole francouzských prezidentských voleb

Článek

Na třetím místě skončil s 21,95 procenta krajně levicový Jean-Luc Mélenchon. Konečné výsledky se příliš neliší od těch předběžných, zveřejněných v neděli večer po skončení prvního kola hlasování.

Přes kritickou pětiprocentní hranici, která rozhoduje o výši státního příspěvku na předvolební kampaň, se přehoupl i krajně pravicový bývalý novinář Éric Zemmour. Získal 7,07 procenta a pro druhé kolo podpořil Le Penovou.

Macron porazil Le Penovou, oba postupují do druhého kola

Evropa

Na pátém místě skončila republikánka Valérie Pécresseová s 4,78 procenta, která již své stoupence požádala o finanční podporu k uhrazení kampaně.

K urnám v neděli dorazilo 73,69 procenta registrovaných voličů. Je to druhá nejnižší volební účast pro první kolo prezidentských voleb, nejnižší byla v roce 2002.

Macron i Le Penová již v pondělí zahájili kampaň před druhým kolem, které bude 24. dubna. Průzkumy předvídají těsný souboj.

Jak probíhají francouzské prezidentské volby

Volby

Neúspěšní kandidáti ještě v neděli večer začali vyjadřovat podporu dvěma zbývajícím. Většina z nich podpořila současnou hlavu státu Macrona. Ten se s Le Penovou ve druhém kole o Elysejský palác utkal už před pěti lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám