Hlavní obsah

Macron porazil Le Penovou, oba postupují do druhého kola

– Paříž • Aktualizováno

Současná hlava státu Emmanuel Macron a vůdkyně krajní pravice Marine Le Penová postupují do druhého kola francouzských prezidentských voleb. Ukazují to projekce zveřejněné francouzskými médii po uzavření volebních místností. Splnily se tak prognózy, že právě tito dva politici jsou favorité letošního souboje o post prezidenta Francie.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Počítání výsledků prvního kola prezidentské volby ve Francii

Článek

Macron podle aktualizovaných projekcí porazí v prvním kole Le Penovou asi o pět procentních bodů se ziskem kolem 28,5 procenta odevzdaných hlasů.

Kandidáti na francouzského prezidenta

Volby

Macron chce odlákat Le Penové voliče

Současná hlava státu v prvním vyjádření po předběžných výsledcích poděkovala protikandidátům, kteří mu vyjádřili podporu. Macron hned začal bojovat o hlasy nejen jejich příznivců, ale především o voliče své soupeřky Marine Le Penové. „Rád bych vyzval naše spoluobčany, bez ohledu na jejich směřování a pro koho hlasovali v prvním kole, aby se k nám připojili,“ prohlásil Macron. Chce podle svých slov, aby se národ sjednotil a aby se vytvořil „proud, který povede k podpoře země“.

„Obracím se na všechny spoluobčany, kteří se rozhodli nevolit nebo volit extrémní pravici. Rád bych je přesvědčil, že náš projekt je něco, co více řeší jejich obavy než extrémní pravice. Můžete se mnou počítat,“ prohlásil. Apeloval na Francouze, aby šli k volbám, protože rozhodující okamžik přijde 24. dubna.

Le Penová slibuje, že dá zemi do pořádku

Le Penová po postupu do druhého kola prezidentských voleb slibuje, že dá Francii do pořádku, zajistí bezpečnost a sociální jistoty pro všechny. „Spravím četné zlomeniny, sociální, územní, institucionální...zajistím národní nezávislost, kontrolovanou imigraci a obnovím bezpečnost pro všechny,“ řekla. Slíbila rovněž důstojné bydlení a zdravotnickou péči dostupnou pro všechny. „Mou ambicí je sjednotit Francouze a udělat Francii opět velikou,“ dodala.

Může počítat s podporou Érica Zemmoura. Ten pravděpodobně získal sedm procent hlasů a oznámil, že Le penovou podpoří. Ostatní kandidáti, teří propadli, se vůči krajně pravicové političce vymezili.

„Vidím naději, že rostou síly pro obnovu země. Všichni, kdo dnes nehlasovali pro Emmanuela Macrona, připojte se k nám,“ řekla Le Penová po oznámení odhadů výsledků prvního kola.

O přízeň voličů se ucházelo 12 kandidátů. Vybírat si mezi nimi mohlo až 48,7 milionu Francouzů s právem hlasovat. Volební účast v prvním kole francouzských prezidentských voleb dosáhla v neděli kolem 65 procent, což je méně než v roce 2017, oznámilo francouzské ministerstvo vnitra.

Macron jde do boje o druhý mandát, průzkumy naznačují bitvu

Evropa

Průzkumy dlouho stavěly Macrona do pozice jasného favorita prvního i druhého kola. V tuto chvíli to už neplatí. Hlava státu v podstatě vynechala tradiční kampaň a nezapojila se například do televizních debat se soupeři, zatímco upřednostnila diplomatické snahy kolem konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Voliče ale podle analytiků více trápí narůstající životní náklady, což je téma, které celé týdny akcentovala Le Penová.

Před pěti lety v prvním kole Macron vyhrál se 24 procenty odevzdaných hlasů, druhá Le Penová získala 21,3 procenta.

Jak probíhají francouzské prezidentské volby

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám