Hlavní obsah

Kdy vznikne nová polská vláda?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souladu s ústavou musí polský prezident Andrzej Duda svolat první zasedání nově zvoleného parlamentu do 30 dnů od konání voleb, tedy nejpozději 14. listopadu. Po něm bude mít hlavou státu vybraný kandidát na premiéra maximálně 15 dní na předložení vládního programu i složení nového kabinetu.

Foto: Jakub Porzycki/agencja Wyborcza, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

„Příští týden hlava státu pozve postupně na konzultace představitele všech nově zvolených parlamentních stran,“ řekl ve čtvrtek Radiu ZET poradce prezidenta Marcin Mastalerek.

„Následně, v souladu s tradicí, pověří složením vlády stranu, která v nedělních volbách získala nejvíce hlasů. Pokud se většinovou koalici na první pokus nepodaří vytvořit, dostane šanci další strana či koalice,“ dodal.

Nelámal by nad Morawieckým hůl

Poradce Dudy zároveň uvedl, že prezident pověří složením vlády současného premiéra Mateusze Morawieckeho, z vládního Práva a spravedlnosti (PiS).

Kaczyńského PiS volby vyhrálo a zároveň prohrálo

Volby

Na dotaz, zda se mu podaří vytvořit novou vládu, i když PiS nezískalo v parlamentu většinu, připustil, že „dnes by to bylo velmi, velmi těžké“. Zároveň ale dodal, že je to výjimečně talentovaný, odhodlaný člověk a nelámal by nad ním hůl.

V případě, že by se mu to nepodařilo a byl by na řadě by byl lídr opoziční Občanské platformy (PO) Donald Tusk, prezident s tím „nemá žádný problém“, ujišťoval Mastalerek.

Duda je dnes oficiálně nestraník, do prezidentského úřadu byl však poprvé zvolen jako kandidát PiS.

Rodící se koalice má nad PiS převahu 54 hlasů

PiS získalo v novém 460členném Sejmu 194 mandátů. Rodící se koalice uskupení PO, Třetí cesta a Nová levice mají společně 248 poslanců, čili má převahu 54 mandátů.

Zbývajících 18 hlasů získala krajně pravicová Konfederace, která se rozhodla nepodporovat nikoho. Podle několika analytiků Tusk složí koaliční vládu a ta zřejmě nastoupí k moci v polovině prosince.

Polští voliči k referendu nepřišli

Parlamentní volby

Polské parlamentní volby 2023: Vše, co potřebujete vědět

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám