Hlavní obsah

Kaczyńského PiS volby vyhrálo a zároveň prohrálo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V Polsku po každých parlamentních, ale i prezidentských volbách politici obvykle obšírně hovoří o tom, že dosud žádné jiné nebyly tak významné, dramatické, strhující. Po těch nedělních tyto přívlastky zaznívaly jen výjimečně. Zřejmě i proto, že každý na vlastní oči viděl, že takové opravdu byly.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Lídr konzervativního hnutí Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński komentuje výsledky exit pollů

Článek

Jako všechny volby v zemi za uplynulá více než dvě desetiletí - až na drobné výjimky - i tyto probíhaly pod zástavami dvou nejvlivnějších politiků, nevídaných soupeřů, na život a na smrt zaťatých matadorů: lídra konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) Jaroslawa Kaczyńského (74) a šéfa liberální Občanské platformy (PO) Donalda Tuska (66).

Stalo se jakousi nepsanou tradicí, že po dvou volebních obdobích u moci jedna z těchto stran spolu s koaličními partnery prohrává a druhá se chopí moci, i když teď to dost dlouho vypadalo, že půjde o výjimku. Pravda je, že Kaczyńského PiS vyhrála volby i nyní, ale ne tak jako v letech 2015 a 2019. V parlamentních lavicích tak bude mít citelnou menšinu.

Tuskova strana s dvěma koaličními spojenci Třetí cestou a Novou levicí bude mít ve 460členném Sejmu dohromady 248 mandátů a dosud vládnoucí PiS 194. Ostatních 18 poslaneckých křesel patří Konfederaci, která již oznámila, že se nepřidá k PiS ani k PO. Kaczyńského strana ale neprohrála jen boj o Sejm, ale i o Senát. Rodící se nová vládní koalice ve stočlenné horní komoře získala 65 křesel a PiS 34. Zbylé jedno poslanecké křeslo patří nezávislému Józefovi Zajacovi z Chelmu.

Volby v Polsku vyhrála PiS, blíž k vládě má opozice

Evropa

Opojeni mocí jako alkoholem

Co se vlastně stalo, že PiS volby vyhrálo a zároveň prohrálo? Známý polský sociolog Jaroslaw Flis pro Onet.pl uvedl, že velký vliv na to měla skutečnost, že lidé ve vládě byli natolik opojeni mocí, že připomínali alkoholiky. Byli také agresivní a výrazně ztratili schopnost řešit problémy v přesvědčení, že nějak bude, případně že náčelník (což je Kaczyńského přezdívka) něco vymyslí.

PiS i samotný Kaczyński hráli v kampani falešnými kartami. Doplatili na to, že každého, kdo není na jejich straně, označili za zrádce polského národa. Polská státní televize TVP, kterou ve světě nevídaným způsobem zcela přetvořili k obrazu svému, dlouhé měsíce několik hodin denně nevybíravým způsobem útočila na vše opoziční, a na Donalda Tuska obzvlášť, hanebně až primitivně.

„To, jak ztratili její pracovníci morální kompas, je něčím v demokratickém světě nevídaným a neomluvitelným,“ uvedl Flis. Tento primitivismus, který denně dlouhé hodiny zazníval z tohoto důležitého média, ostatně Kaczyńského straně víc ublížil, než pomohl, dodal.

Očima Saši Mitrofanova: Polský příklad

Komentáře

PiS v opozici bude pořádná nálož

„V Polsku ale byly a přetrvávají i jiné problémy, k nimž patří v podstatě totální zákaz potratů. Případy mladých žen, kterým odmítli ve státních nemocnicích udělat interrupci i v případě, že byl jejich život v ohrožení, a ony následně zemřely, značná část veřejnosti připsala na vrub Kaczyńskému. Stejně jako špatné vztahy s Evropskou unií, Německem, a také jinými zeměmi, k nimž v posledních týdnech připsali i Ukrajinu v naději, že jim to pomůže ve volbách získat hlasy navíc, což ale nezabralo,“ dodal.

Na druhé straně byla výjimečně zmobilizovaná opozice. Na její straně hrál vabank hlavně Donald Tusk. Pokud by utrpěl zdrcující porážku a neusiloval celou dobu o povolební koaliční spojence, mohl ji pohřbít na dlouhé roky a sebe zřejmě politicky též, ale zřejmě si toho byl vědom.

„Nelze ale zapomínat, že po nástupu nové moci Kaczyńského politika jen tak neskončí. Bude ještě nějakou dobu trvat a nebude lehké s ní svádět boj, ani v Sejmu. Téměř dvě stovky budoucích opozičních poslanců - to bude pořádná nálož a poradit si s ní nebude procházka růžovým sadem. Tusk je zdatný politik, ale nejen on si s PiS v opozici zažije své,“ upozornil Flis.

Polské parlamentní volby 2023: Vše, co potřebujete vědět

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám