Hlavní obsah

Každý si o nás otírá nohy. Šéf maďarského parlamentu řekl, proč nepodpoří Švédsko v NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Turecký parlament tento týden ratifikoval vstup Švédska do NATO, a pro rozšíření Severoatlantické aliance tak chybí už jenom souhlas Maďarska. Předseda tamního parlamentu László Kövér řekl, že on sám vstup Švédska nepodporuje s tím, že stejně není kam pospíchat.

Foto: MTI

Předseda maďarského parlamentu László Kövér

Článek

„Přivítal bych, pokud by mi naši nadějní spojenci dali šanci s klidným svědomím změnit názor,“ uvedl Kövér v rozhovoru pro web index.hu.

Na otázku, zda není pro Maďarsko nepříjemné, že je poslední členskou zemí, která neratifikovala vstup severské země do NATO, řekl, že to necítí vůbec špatně, pokud to není nepříjemné Švédům.

Kövér má už prý dost toho, že si každý „otírá nohy“ o Maďarsko. „Tento cirkus by už dávno skončil, pokud by pan (generální tajemník NATO Jens) Stoltenberg vynaložil jen polovinu snahy na přesvědčování švédských politiků, než kolik energie vynaložil odkazováním na nás,“ zdůraznil.

Vstup Švédska do NATO podporujeme, ratifikaci chci brzy, řekl Orbán

Evropa

Nejbližší zasedání maďarského parlamentu začne až 26. února. K ratifikaci vstupu Švédska do NATO by mohlo teoreticky dojít na mimořádné schůzi parlamentu, jejíž svolání iniciovala opoziční Maďarská socialistická strana. Kövér však této iniciativě nedává žádnou šanci, protože „opozice neslouží maďarským zájmům“.

Maďarský premiér Viktor Orbán podporuje vstup Švédska do NATO a chce, aby jej tamní parlament ratifikoval co nejdříve. Oznámil to ve středu po telefonickém rozhovoru se Stoltenbergem.

„Znovu jsem potvrdil, že maďarská vláda podporuje členství Švédska v NATO. Také jsem zdůraznil, že budeme i nadále naléhat na maďarský parlament, aby hlasoval pro přistoupení Švédska a uzavřel ratifikaci při první možné příležitosti,“ napsal Orbán na sociální síti X.

Pozvání pro švédského premiéra

Orbán pozval předsedu švédské vlády Ulfa Kristerssona do Budapešti, aby celou věc znovu projednali. Kristersson posléze Orbánovi nabídl, aby se příští týden setkali v Bruselu. Uvedl také, že je připraven přijmout i pozvání do Budapešti.

Podle švédského ministra zahraničí Tobiase Billstroma ale není důvod s Maďarskem o ratifikaci vyjednávat. Šéf švédské diplomacie podle webu natoaktual.cz poznamenal, že Maďarsko na rozdíl od Turecka, které také zdržovalo členství Švédska v NATO, nepředložilo žádné podmínky.

Orbán pozval švédského premiéra do Budapešti, aby probrali vstup Švédska do NATO

Evropa

Švédsko požádalo o vstup do NATO v květnu 2022. Turecko jako člen Aliance si pro souhlas stanovilo několik podmínek. Šlo mimo jiné o změnu švédského postoje k organizacím, jež Ankara považuje za teroristické, například kurdské milice YPG nebo stranu kurdských pracujících (PKK), či souhlas s prodejem amerických bojových letounů F-16 Turecku.

Budapešť se schválením vstupu Švédska do NATO váhá kvůli údajnému nepravdivému informování ze strany Stockholmu o stavu demokracie v Maďarsku.

Švédsko se spolu s Finskem rozhodly vstoupit do NATO po ruské invazi na Ukrajinu. Předtím byly obě severské země mnoho desetiletí mimo vojenské pakty. Finsko se stalo členem NATO na začátku dubna loňského roku.

Turecko schválilo vstup Švédska do NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám