Hlavní obsah

Orbán pozval švédského premiéra do Budapešti, aby probrali vstup Švédska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán pozval švédského premiéra Ulfa Kristerssona do Budapešti, aby spolu jednali o vstupu Švédska do NATO. Turecko a Maďarsko jsou poslední členské země aliance, které ještě neratifikovaly vstup Švédska do NATO.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán

Článek

„Poslal jsem dopis švédskému premiérovi Ulfovi Kristerssonovi s pozváním k návštěvě Maďarska kvůli jednání o vstupu Švédska do NATO,“ uvedl Orbán.

Jeho mluvčí Bertalan Havasi podle maďarské tiskové agentury MTI poznamenal, že šéfové vlád mají také jednat o posílení bilaterálních vztahů a prohloubení vzájemné důvěry.

Mluvčí švédského ministerského předsedy agentuře Reuters řekl, že Stockholm se ještě nerozhodl, jak zareaguje na Orbánovo pozvání. Švédsko podalo přihlášku do Aliance v květnu 2022 spolu s Finskem v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Szijjártó dostal před cestou do Užhorodu výhrůžný mail v ukrajinštině, oznámil jeho resort

Evropa

Budapešť se schválením vstupu Švédska do NATO váhá kvůli údajnému nepravdivému informování ze strany Stockholmu o stavu demokracie v Maďarsku. Orbán před několika měsíci požádal poslance za vládní stranu FIDESZ, aby vstup Švédska do Severoatlantické aliance podpořili, ale tento bod se zatím nedostal na program zasedání maďarského parlamentu.

Ratifikaci vstupu Švédska do NATO má v úterý začít projednávat turecký parlament. V případě schválení musí příslušný dokument podepsat turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara má vůči Stockholmu výhrady, že nepostupuje dostatečně tvrdě proti organizacím, které Ankara považuje za teroristické. Jedná se například o kurdské milice YPG či Stranu kurdských pracujících (PKK). Švédsko kvůli tomu zpřísnilo své protiteroristické zákony a tvrdí, že turecké požadavky splnilo.

Turci budou o Švédsku v NATO hlasovat v úterý

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám