Hlavní obsah

Vstup Švédska do NATO podporujeme, ratifikaci chci brzy, řekl Orbán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán podporuje vstup Švédska do NATO a chce, aby jej tamní parlament ratifikoval co nejdříve. Oznámil to ve středu po telefonickém rozhovoru s generálním tajemníkem Aliance Jensem Stoltenbergem. Souhlasem Budapešti by tak padla poslední překážka, vstup Švédska do Aliance už v úterý podpořil turecký parlament.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán na tiskové konferenci

Článek

„Znovu jsem potvrdil, že maďarská vláda podporuje členství Švédska v NATO. Také jsem zdůraznil, že budeme i nadále naléhat na maďarský parlament, aby hlasoval pro přistoupení Švédska a uzavřel ratifikaci při první možné příležitosti,“ napsal Orbán na sociální síti X.

Souhlas maďarského parlamentu je poslední překážkou švédského členství v NATO. Orbán pozval předsedu švédské vlády Ulfa Kristerssona do Budapešti, aby celou věc znovu projednali.

Orbán pozval švédského premiéra do Budapešti, aby probrali vstup Švédska do NATO

Evropa
Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Členové turecké opoziční nacionalistické Vlastenecké strany protestovali proti ratifikaci švédské žádosti o členství NATO i během úterního hlasování v tureckém parlamentu.

Podle švédského ministra zahraničí Tobiase Billstroma ale není důvod s Maďarskem o ratifikaci vyjednávat. Šéf švédské diplomacie podle webu natoaktual.cz poznamenal, že Maďarsko na rozdíl od Turecka, které také zdržovalo členství Švédska v NATO, nepředložilo žádné podmínky.

Kreml mezitím komentoval úterní krok tureckého parlamentu. „Turecko je členem Severoatlantické aliance,“ připomněl podle agentury TASS Peskov. „To je zcela zřejmá skutečnost. (Ankara) má své vlastní závazky vůči spojencům z NATO a také své vlastní vyjednávací procesy,“ dodal.

Švédsko požádalo o vstup do NATO v květnu 2022. Turecko jako člen Aliance si pro souhlas stanovilo několik podmínek. Šlo mimo jiné o změnu švédského postoje k organizacím, jež Ankara považuje za teroristické, například kurdské milice YPG nebo stranu kurdských pracujících (PKK) či souhlas s prodejem amerických bojových letounů F-16 Turecku. Nakonec ale Erdogan ratifikaci podpořil.

Turecko schválilo vstup Švédska do NATO

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám