Hlavní obsah

Česko sevřel ledový krunýř. U Volar naměřili -28,1 stupně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volary

Česko v noci na pondělí sevřel tuhý mráz. Na Šumavě místy klesala teplota pod -20 stupňů Celsia, ve Volarech naměřili dokonce -28,1.

Počasí z WindyVideo: windy.com

 
Článek

„Zažíváme zatím nejchladnější ráno této zimy. Vůbec nejchladněji je v 6:00 na Šumavě, kde místy klesly teplota pod -20 °C, například ve Volarech dokonce až k -26 °C,“ napsali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na síti X.

Překonané rekordy z roku 2010

František Vavruška z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu později upřesnil, že na Šumavě se teplota téměř všude dostala až k -25 stupňům, u Volar podle něj naměřili -28,1, a to v místě zvaném Luční potok.

Na šumavské Rokytské slati pak naměřili minus 25,6 stupně Celsia. „Velmi často byly překonány rekordy z roku 2010,“ řekl Vavruška.

Pod -20 °C se teploty dostaly i v Orlickém Záhoří na Rychnovsku.

Mráz, i když o něco menší, očekávají meteorologové i v úterý ráno, kdy by mělo být -4 až -8 stupňů, při slabším větru až -10. „Během dalších nocí budou minima většinou do -5 °C, ojediněle až k -7 °C,“ uvedl ČHMÚ.

„Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem nuly. Sníh, který napadl o uplynulém víkendu tak bude zůstávat nebo jen pozvolna odtávat,“ upozornili.

Zimní počasí se ještě předvede

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám