Hlavní obsah

Jak Rusové postupují Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Během prvního dne invaze na Ukrajinu ruská armáda spustila největší vojenskou akci v Evropě za několik posledních desetiletí. Sousední stát napadla ze země, moře i ze vzduchu. Pod palbou se ocitly desítky měst a obcí. Cílem jsou ale podle všeho prozatím jen vojenské objekty a armádní technika. Obětí na životech jsou přesto už desítky.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Článek

Pozemní operaci předcházely raketové útoky balistických střel, raket země-vzduch a střel s plochou dráhou letu, kterých bylo ve čtvrtek časně ráno na ukrajinské území odpáleno okolo stovky. Dopadaly na cíle po celé Ukrajině, od Lvova na západě země až po Charkov na východě. Útoky ze vzduchu podniklo také asi 75 ruských bojových letadel.

Čekáme útok na Kyjev, noc bude klíčová, řekl ukrajinský velvyslanec

Evropa

Po vzdušných útocích a dopadech střel odpálených z moře zahájili Rusové pozemní ofenzívu. Ukrajinu sevřeli ze třech stran. Severní útok přišel z Běloruska a přilehlé části Ruska a mířil na Kyjev a na druhé největší město Ukrajiny Charkov. Samotná metropole sice zatím pod útokem není, ruské jednotky ale obsadily přilehlé letiště.

Pro dnešek hotovo. Rusové hlásí zničení 83 pozemních cílů na Ukrajině, o svých ztrátách mlčí

Evropa

Druhý útok byl veden z již dříve obsazených povstaleckých regionů, kde proruští separatisté vyhlásili Doněckou a Luhanskou lidovou republiku. Také odsud ruské jednotky zamířily směrem k Charkovu a do střední části Ukrajiny. Třetí vlna ruské ofenzívy přišla z jihu, z anektovaného poloostrova Krym.

Žádná města ale během prvního dne obsazena nebyla a nedošlo k větším ztrátách na životech mezi civilním obyvatelstvem. Rusové hlásí zničení 83 vojenských cílů, Ukrajinci informují, že přišlo o život 137 Ukrajinců a další utrpěli zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukrajinci se před hrozbou Ruska ukryli v kyjevském metru.Video: Reuters/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám