Hlavní obsah

Pro dnešek hotovo. Rusové hlásí zničení 83 pozemních cílů na Ukrajině, o svých ztrátách mlčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské ozbrojené síly splnily úkoly stanovené na čtvrtek pro „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině. Podle agentury TASS to večer prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov. Rusko ve čtvrtek časně ráno zahájilo rozsáhlou vojenskou invazi na Ukrajinu a jeho postup vyvolal odpor a kritiku v řadě zemí, jež ohlašují protiruské sankce.

Foto: Profimedia.cz

Ruská vojenská technika

Článek

„Celkem bylo v důsledku úderů ruských ozbrojených sil vyřazeno 83 pozemních objektů vojenské infrastruktury Ukrajiny. Od začátku speciální vojenské operace byly sestřeleny dva Su-27, dva Su-24, jeden vrtulník a čtyři útočné bezpilotní letouny Bayraktar TB-2 ukrajinských ozbrojených sil,” citoval TASS generála.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Konašenkov rovněž řekl, že operace pokračuje. Podle něj separatisté v Donbasu za vydatné podpory ruské dělostřelecké a letecké podpory prorazili linii dotyku dělící je od ukrajinských vládních sil a postoupili šest až osm kilometrů na území, které bylo v Doněcké a Luhanské oblasti dosud pod kontrolou Kyjeva.

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví podle agentury Interfax-Ukrajina uvedlo, že v důsledku ruského útoku přišlo o život 57 Ukrajinců a 169 jich utrpělo zranění.

Biden ohlásil kroky proti Rusku. Matka všech sankcí se ale nekoná

Amerika

O vlastních ztrátách mlčí

Ruská strana informace o případných vlastních ztrátách neuvádí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během dne tvrdil, že Rusové utrpěli velké ztráty. Údaje uváděné z obou stran nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

O ruských ztrátách nicméně mluví ukrajinská armáda. Ministerstvo obrany Ukrajiny zveřejnilo na Twitteru fotografie dvou zajatých ruských vojáků z 423. jampolského motostřeleckého pluku. Publikovalo také záběr sestřeleného ruského vrtulníku.

Ukrajinské ministerstvo vnitra v průběhu čtvrtka zároveň uvedlo, že byly v Kyjevské oblasti sestřeleny nejméně čtyři ruské vrtulníky.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek nad ránem oznámil, že dal rozkaz k zahájení "speciální vojenské operace" v ukrajinském Donbasu. Ve středu ho vůdci východoukrajinské separatistické Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky požádali, aby jim pomohl odvrátit "agresi ze strany ukrajinské armády".

Britské sankce: Oligarchové už nebudou mít v Londýně úkryt. Aeroflot má zákaz

Evropa

Ruský útok na Ukrajinu, který se týká i míst mimo Donbas, odsoudili představitelé řady zemí, včetně USA a Evropské unie. Shodně Moskvu obviňují, že svou agresí hrubě porušila mezinárodní právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám