Hlavní obsah

Jak dopadlo vybombardované divadlo. Nové záběry ze zničeného Mariupolu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Agentura Reuters zveřejnila nové záběry ze zničeného mariupolského divadla. Ukazují ničivou sílu explozí. Pod divadlem byl kryt, který využívali civilisté, mnozí však byli v různých prostorách budovy, tři stovky jich v troskách zemřely.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z vnitřku vybombardovaného divadla v MariupoluVideo: Reuters

 
Článek

Záběry ukazují poničený interiér mariupolského divadla, které se stalo terčem útoku 16. března. Na záběrech je vidět, jak síla exploze poničila zdi uvnitř budovy

Podle mariupolského starosty zemřely asi tři stovky lidí, kteří se tam ukrývali. Původně se spekulovalo, že se tam mohlo ukrývat až 1300 osob.

V troskách rozbombardovaného divadla v Mariupolu zemřelo nejméně 300 lidí

Válka na Ukrajině

Rusko popírá, že by jeho síly bombardovaly budovu, která byla jasně označená jako kryt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na trosky, co zbyly z MariupoluVideo: Reuters

O přístav Mariupol se od počátku války svádějí tvrdé boje, jedny z vůbec nejtvrdších, při nichž byla většina budov zcela zničena. Boje probíhají přímo v ulicích, což přispívá k velkým škodám. Důvodem je, že Rusko uznalo samozvané republiky na Donbasu v hranicích ukrajinské Luhanské a Doněcké oblasti a přístav leží v Doněcké oblasti. Rusko uvedlo, že v druhé fázi války se zaměří právě na ovládnutí těchto částí země.

Rusko se soustředí na ovládnutí Donbasu

Válka na Ukrajině

Ve městě je stále uvězněno asi sto tisíc jeho obyvatel, jimž chybějí léky, voda i potraviny. Humanitární koridory se nepodařilo otevřít. Řada obyvatel na ně čeká, protože se nechtějí evakuovat na ruskou stranu, ale marně. Autobusy s pomocí, které je měly odvézt, nebyly do města vpuštěny.

Plánovaná evakuace Mariupolu se nezdařila

Válka na Ukrajině

Odvezeni mohli být o víkendu jen lidé, kteří uprchli do okupovaného Berďansku, ten je však pro většinu obyvatel nedostupný, je vzdálen od Mariupolu 80 km.

Do Záporoží dorazilo přes 40 autobusů s uprchlíky z Mariupolu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám