Hlavní obsah

Nezvykle ostrý hlas z Rakouska: Rusko vykazuje rysy fašistického státu, tvrdí poslankyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko podle rakouské poslankyně Ewy Ernstové-Dziedzicové vykazuje rysy fašistického státu. Politička, která je zahraničně-politickou mluvčí koaliční strany Zelených, dále řekla, že tak, jak se nyní chová Rusko k Ukrajině, se kdysi choval Hitler vůči Polsku. V Rakousku, které je energeticky závislé na dodávkách z Ruska, nejsou tak otevřeně kritická prohlášení úplně běžná.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská poslankyně za stranu Zelených Ewa Ernstová-Dziedzicová

Článek

„Myslím, že znaky fašismu jsou (v případě Ruska) zřetelné,“ uvedla Ernstová-Dziedzicová v rozhovoru pro ukrajinskou agenturu Ukrinform. „Putin říká, že Ukrajina nemá právo na existenci, že Ukrajina vůbec neexistuje. Že Ukrajince asimilují a udělají z nich Rusy. Co je to jiného než fašismus?“ ptá se poslankyně.

Na otázku, zda je Putin novým Hitlerem, Ernstová-Dziedzicová řekla, že nikdy nic nesrovnává s „třetí říší“ nebo holokaustem. „To, co se odehrálo za druhé světové války, je samozřejmě jedinečné. Proto nelze srovnávat jedna ku jedné a ani dějiny se nikdy neopakují jedna ku jedné,“ uvedla.

V určitých variantách se ale historie podle ní opakuje. „Příznaky fašistických nebo fašizoidních systémů jsou velmi podobné,“ řekla dále rakouská poslankyně s tím, že „Putinovy vyhlazovací fantazie jsou podobné někdejším fantaziím Hitlera“.

Rusko podle Ernstové-Dziedzicové momentálně představuje pro Evropu nebezpečí. Evropa musí pochopit, že Rusko není spolehlivý partner a že potřebuje jiné partnery, řekla dále poslankyně.

Pryč z toxického vztahu

„Potřebujeme silnou Evropu. Musíme se vymanit ze závislosti. Jestliže v této závislosti zůstaneme, je to jako v toxickém vztahu nebo toxickém manželství,“ uvedla dále v narážce na závislost řady evropských zemí na ruských surovinách.

Ernstová-Dziedzicová také uvedla, že jsou pryč doby, kdy Rakousko považovalo Rusko za „důležitého partnera“ v zahraničněpolitické a bezpečnostní oblasti. „V Rakousku existuje jen jedna strana, Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která se stále pokouší vysvětlovat, že musíme brát Rusko jako partnera,“ řekla poslankyně v narážce na největší opoziční uskupení v alpské republice, které však s velkým náskokem vede v průzkumech voličských preferencí.

Valčík s Putinem? Klidně bych si ho střihla znovu, říká rakouská exministryně

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám