Hlavní obsah

Girkin chce kandidovat na ruského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vězněný ruský ultranacionalista Igor Girkin, známý z doby vedení povstalců na Donbasu jako Strelkov, dal najevo zájem kandidovat v ruských prezidentských volbách. Plyne to z jeho vyjádření na síti Telegram, upozornil Institut pro studium války (ISW)

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Igor Girkin

Článek

Girkin v příspěvku napsal, že když 30. srpna zmínil v jiném příspěvku, že by byl lepší než prezident Vladimir Putin, bylo cílem získat pozornost před tím, než oficiálně oznámí kandidaturu.

Girkin uvedl, že stávající ruská vláda se bojí jeho kandidatury, protože by prý mohla narušit plány Kremlu, že se do fingovaných voleb postaví jen slabí pseudokandidáti, rádoby liberálové a rádoby patrioti, které bude snadné porazit.

„Výborně rozumím tomu, že v současné situaci v Ruské federaci je zapojení se do prezidentské kampaně jako si sednout za stůl a hrát s podvodníky,“ napsal. Dodal, že není úplně naivní, takže nevěří v úspěch: „Jsem si jistý, že mě nepustí za tento stůl už ani jako kandidáta ve fázi sbírání podpisů.“

Rusko současné boje oslabují, nebude schopné další ofenzívy, tvrdí Girkin

Evropa

Snaha sjednotit ultranacionalisty

Podotkl, že vzhledem k tomu, že válka na Ukrajině uvázla, tak se se podvodníci bojí už pouhé jeho snahy nechat se nominovat: „Proto vidím smysl účastnit se těchto voleb. Již v etapě sestavovaní iniciativní skupiny pro nominaci kandidáta a sběru podpisů existuje šance soustředit všechny skutečně vlastenecké síly ve společnosti. Zejména toho se bojí podvodníci!“

Girkin proto vyzval k podniknutí nutných procesních kroků: „Obracím se na vedení a spolupracovníky RDS (Ruské hnutí Strelkova, které ho pomáhá hájit před soudem) s návrhem zahájit činnost k předložení mé nominace na kandidáta prezidenta Ruské federace v souladu s platnou legislativou a vytvořit iniciativní skupinu na podporu kandidáta a sběr podpisů.“

Obrátil se i na své přátele a příbuzné, příznivce a spřízněné skupiny, ale i na všechny vlastence: „Toto je naše šance sjednotit se tváří v tvář vnějším a vnitřním hrozbám.“

Spory s manželkou

Podle Institutu pro studium války zveřejnění příspěvku naznačuje možnou roztržku mezi ním a jeho ženou Miroslavou Reginskou. Ta přepisovala jeho dopisy z vězení na síť Telegram, ale zájem kandidovat Girgin oznámil na zcela jiném telegramovém účtu.

Reginská byla přitom nejsilnějším hlasem volajícím pro Girkinově propuštění a udržovala vazby mezi ním a veterány, kteří také požadují jeho propuštění. S RDS je ve sporu ohledně toho, jaké svědky předvolat pro proces s Girkinem.

Jsem lepší. Girkin chce být ruským prezidentem, Putina z cely podrobil zdrcující kritice

Evropa

Rusko bude chtít zmrazit frontu do prezidentských voleb, posilovat armádu si netroufne, míní Girkin

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám